Skip navigation
This discussion is archived

iMovie 08 Extremely slow or unresponsive

2094 Views 13 Replies Latest reply: Dec 29, 2007 4:00 PM by HeathCarson RSS
John Horvatic Calculating status...
Currently Being Moderated
Oct 7, 2007 9:37 PM
Well I thought giving iMovie 08 a little time to load would solve the issues. Unfortunately they don't.
It beach balls when it loads for about a minute to 3 minutes. Then it seems like it is ready to work but the minute I click on a clip it beach balls again and then you can't click on anything again for another minute. This is what happens with iMovie 08. It is not usable. I can't do anything with it. Most of the time it is unresponsive and beach balling. 7.1 update did absolutely nothing to help this issue either.
Apple please fix this as I loved iMovie HD as it worked very well. Now I have an iLife suite that I can't do anything with at all. Both iMovie 08 and iDVD 08 just beach ball all the time and are unusable!
None of the fixes that might normally take care of this work either. It's not my Mac, it's the poorly written program this time. Did anyone take the time to test it on other Macs other than the very latest ones?
Intel Dualcore 2 GHZ iMac, Mac OS X (10.4.10), 2 GB of Ram 256 MB of video ram
  • Mike Rea Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2007 1:21 AM (in response to John Horvatic)
    I thought it was just me!

    Yesterday was my first experience of iMovie 08 and the new iDVD, with my new HDV Canon HV20...

    The first thing was that iMovie 08 wouldn't 'Import' from the camera - despite suggesting it was all easy, clicking Import only brought a bong from the computer, and caused the camera to pause.

    I thought there was something wrong with the computer, and eventually went back to iMovie HD to import.

    I haven't yet persuaded iMovie 08 to do anything.

    iDVD did eventually start to work, but only when it was the only application open, and after leaving it to itself for a few minutes...
    Intel iMac, Mac OS X (10.4.10)
  • silverburn Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2007 12:55 PM (in response to John Horvatic)
    Yep, got the same here too. Really, really slow interface, navigating around the movie, trying to do anything basically has the coloured ball for around 15 seconds. I repeat: for everything.

    On the latest updates, tried running from clean reboot etc etc. No difference.

    The whole interface is basically unusable because of this, and I'm not working on any huge movies either. They are .mp4 if that makes a difference?
    Macbook, Mac OS X (10.4.10), 2gb RAM, Core Duo
  • mrbaltan Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2007 2:30 PM (in response to silverburn)
    Completely agree. iMovie 08 is incredibly frustrating! I really hope that with 10.5 this is all resolved.
    Macbook Pro 15.4 2.16ghz, Mac OS X (10.4.10)
  • Drexler1 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 8, 2007 7:52 PM (in response to John Horvatic)
    I have just ran into this issue. I take 3 to 5 min.s to load and I cant do any work with imovie I have not even been able to put a clip from the bottom of the screen to the top its just a beach ball. and force quit.
    Intel Macpro, Mac OS X (10.4.10)
  • rms8910 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 9, 2007 4:11 AM (in response to John Horvatic)
    I'm having the same issue on my Mac Pro. I removed ILife and reinstalled, no help. When I click the music button or really any button or command I get the beach ball for minutes. It does not happen with my Mac Book Pro or my G5. So my problem is on the newest Mac I have, the older ones are ok.

    I hope a fix is coming soon!
    Mac Pro, Mac OS X (10.4.10), 9 gigs ram
  • Karl Petersen Level 6 Level 6 (15,170 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 9, 2007 9:45 AM (in response to John Horvatic)
    None of the fixes that might normally take care of this work either.


    What fixes have you tried?

    Karl
    Dual-Core Mac Pro, Mac OS X (10.4.10), Sony TRV 900, HDTV, Cinema Displays
  • Leakey Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 10, 2007 2:59 AM (in response to John Horvatic)
    I too am having the same problems. 90% of the time, I can't do anything because it's 'thinking'. It really needs to be resolved. It also doesn't provide enough control over where to save data (the iMovie events and projects folders in Finder).
    Mac Mini Core Duo 2gb RAM, Mac OS X (10.4.9), Display: Toshiba 32WLT66 HD TV
  • kateinabox Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 12, 2007 12:06 PM (in response to John Horvatic)
    I was not having many problems until today for some reason. I am making a video for a friend with music, photos and stuff and it is going really well. Sure it crashes and closes once in a while but I am making a 30min video! But now...when I open imovie the preview screen freezes and it has jumbled up my entire movie out of order!!! The worse part is I CAN'T change a thing!!! Please update this apple! I am making a christmas present and I can't do that very well with a frozen useless program. I paid too much for this for it to be like this!
    Intel Macbook, Mac OS X (10.4.10)
  • KevinG139 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 10, 2007 8:39 PM (in response to John Horvatic)
    I am experiencing the same thing here. The move to 10.5 did not solve the issue for me.
    iMac G5, Mac OS X (10.5.1)
  • gazzah Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 22, 2007 4:54 AM (in response to John Horvatic)
    Same here. iMovie 08 is completely unuseable. It often crashes during import, and beachballs on almost every click I make. I made three movies with the previous version, but with this one I can't get a **** thing done. iMac G5,1.8GHz PPC, 1GB is evidently not enough to run this app. **** it Apple, fix the **** thing won't you?
    iMac G5, Mac OS X (10.4.11), Video from Sony DCR-PC101 NTSC
  • Tony Rogers Level 1 Level 1 (20 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 24, 2007 9:38 PM (in response to John Horvatic)
    I'm getting this problem too. For every action, there's a reaction… but in this case, the action is me clicking on ANYTHING, and the reaction is having to wait between 3 and 10 minutes for the spinning icons to stop.

    I've seen a lot of complaints about this new iMovie compared to the last version, but I honestly really, really like the new interface. If some features are missing, I wasn't familiar enough with the old version to really miss them, and I don't think it's unrealistic to expect some Software Updates to possibly address some of that.

    But none of that matters as long as this app remains this freakin' unusable. Something is definitely very, very wrong.
    White MacBook 2GHz Core Duo 2GB (2x1GB) RAM, Mac OS X (10.5)
  • vincas Level 1 Level 1 (40 points)
    Currently Being Moderated
    Dec 29, 2007 2:48 AM (in response to Tony Rogers)
    i'm jump on the bandwagon here too. same problem on my 1.5 year old mac book, and my imac G5. imovie just doesn't open. i left it trying to open overnight, and woke up to fine the 'gear' still trying to open imovie. i thought the case was too many video clips on the imac, but i have no media at all on the mac book - and same problem.

    i too am just using imovie HD until this is resolved.
    2 GHz mac book;1.9 GHz PowerPC G5 iMac 17"; 4GB ipod nano, Mac OS X (10.5.1)
  • HeathCarson Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Dec 29, 2007 4:00 PM (in response to silverburn)
    The .mp4 might have something to do with it. I've been using IM'08 for a while now with clips off my camcorder in .dv format and it's been great. Today, I imported a .mp4 clip and it took forever to import. After that was done, everything I tried to do with the clip was really slow and pokey. In comparison, the .dv clips are super speedy.
    MacBook, Mac OS X (10.5.1)

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.