Skip navigation
This discussion is archived

Installation appears stuck on a plain blue screen

89456 Views 408 Replies Latest reply: Jan 14, 2008 8:35 PM by CyberMac RSS
  • MaplePub Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 8:25 AM (in response to nitramluap)
    The tech folks at Apple knew that APE and APE-haxies would block successful installation of Leopard using the Upgrade option. Of course they did. Are we to believe that their testers never used Fruit Menu or WindowShade or any APE feature, and they never ran into this? Clearly word doesn't always get relayed from the tech lab to the public information office.

    Since Upgrade is the default method unless deliberately changed to Archive & Install or Erase & Install, it would have been appropriate and easy for Apple to warn people either to get rid of APE or do NOT use the default install choice of Upgrade. I'm glad they have now posted a KnowledgeBase article, a few days too late for early adopters.
    iMac 24" Intel Core 2 Duo (white), Mac OS X (10.4.10)
  • Nathan Bramble1 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 8:28 AM (in response to nitramluap)
    It's been a long weekend. I wish I had read these forums before I started my upgrade Friday night. I, too, was a victim of the (and I can't believe I'm typing this) Blue Screen of Death. I first tried the boot into single user mode and delete the files tip, but that didn't seem to help. Thanks to these forums I was able to boot to the DVD and run an Archive/Install, which worked.

    I now have Leopard up and running, but I'm having other issues. My external USB HDD won't mount, flash stopped working in Safari (I just get a dead QuickTime logo) and who knows what else. I'll have to start down the same path I used to have to do when I was a Windows user, methodically plug in all my peripherals to see what works and run every program I have and to start fixing and researching all the issues that pop up.

    I can't believe this is Apple. What the ****.
    iBook G4, Mac OS X (10.5), 1.2 GB RAM
  • Stu Morgan Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 8:28 AM (in response to Chris Mcculloh)
    Chris,

    Thanks for the tip. Although your specific instructions didn't fix the BSoD for me, it did lead me down a corrective path. I found the following directories (containing various files) on my system and once the directories were removed, the machine booted fine:

    /Library/Application Enhancers/LCC Scroll Enhancer.ape/...
    /Library/Frameworks/ApplicationEnhancer.framework/...

    BTW - the LCC Scroll Enhancer.ape was from Logitech for their MX-500 scroll wheel mouse.
  • Allude Level 1 Level 1 (55 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 9:52 AM (in response to MaplePub)
    What you fail to understand is that, it is not apples responsibility to make sure all your third party programs work. If you have that modifys the OS or the fuctionality of it. Then you run into problems like this.

    I can probably say it is safe to assume that the apple developers in the labs dont have APE or whatever else is causing this problem installed on their Apple owned and provided work stations.
  • Ileen Cuccaro Level 2 Level 2 (370 points)
    I can not stop laughing. I think I peed my pants. YOu are right 24 hours of ****. Thats why I wait and watch the discussions, and stare at my Leopard box. I have, as has many been down your road before. And as sad and uncalled for as it is. This is the best laugh I had all week. My 3 legged cat and 3 legged dog, just came hopping to my Mac room are staring at me wondering why I am making so much freakin noise. Thank you Paperscience, Ileen
    17" PowerBook G4, G4 Tower, 23 and 20 inch Apple displays., Mac OS X (10.4.10), 24 " IMac 4 GB Memory, 2.8 GHz,1TB HD Nikon D200 & D70 Everything else I need
  • bertie_uk Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 10:23 AM (in response to nitramluap)
    I had this too! Just found this thread now my macbook is all re-installed.

    Wish I hadn't gone off and upgraded straight away on friday night. Wasted the whole weekend re-installing all my apps as I went for the format option thinking it was some of my development tools causing it to hang.

    ** Could it be the family pack DVD? **

    Seems to be a common thread amongst these posts. Mine was the family pack version too.

    Bertie

    Message was edited by: bertie_uk
    Intel MacBook, Mac OS X (10.5)
  • biggar Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 11:25 AM (in response to nitramluap)
    Spinning nasty solved with Archive & Install!!

    I made three complete installs before reluctantly using Archive & Install. At this time there does not appear to be anything in my Previous System folder that I need to copy to the need set-up. My only problem is that my administrator password does not work and I have not got a clue how to get into some of the locked features such as Time Machine
  • Pachena Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 11:51 AM (in response to nitramluap)
    My experience(s).

    Family Pack version (is there an actual difference?)

    Installed (Upgrade install) very apple-like (it just worked) on our mackbook.

    The the 24" iMac was a slighty different story.
    First "problem" was the lack of any destination drive. Waiting solved the problem. (More than 5 minutes, less than 10).

    +No indication that waiting was the proper thing to be doing. Had I been given a visual (or documented) warning/indication that it might take a while, I would have waited rather than worried!+

    First hurdle fixed itself. Installation seemed to be going great. Then the blue screen. Logged onto discussions here, and discovered I was not alone.

    I again waited (side effect of reading discussions on macbook!). After I while I noticed blue flashed to a slightly darker shade.... and a few minutes later back to the lighter shade.... then back to the darker WITH A SPINNER this time! (It might have changed shades more than this, un-noticed by me).

    It wasn't stuck, just extremely not fast!

    After almost an hour, I got tired of staring at the screen, looking for other subtle changes --- so I went to bed.

    Woke up and Leopard was installed and working fine (as far as I know).

    Afterwards, I did look for instances of the other "problem" files attributed to the blue screen. I could find no evidence of APE, or any of the others listed.

    Mark.
    macBook (black intel 2GHz, 2 GB) & iMac 24" (intel 2.33GHz, 2 GB), Mac OS X (10.5)
  • Nicolas Perdikis Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 12:06 PM (in response to nitramluap)
    My PowerBook G4 did the same thing, but I waited patiently and after a long time it completed correctly.
    PowerBook G4 (1.25 GHz), Mac OS X (10.4)
  • Mark @ DTS Calculating status...
    This is what apple suggest...

    Mac OS X 10.5: "Blue screen" appears after installing Leopard and restarting
    Issue or symptom

    After completing an upgrade installation of Leopard and restarting the computer, a "blue screen" may appear for an extended period of time.
    Products affected

    * Mac OS X 10.5 Leopard

    Solution

    You may have third-party "enhancement" software installed that does not work with Mac OS X 10.5 Leopard. Use one of these solutions.

    Solution 1: Reinstall Leopard (recommended)

    It may be necessary to perform an Archive and Install installation of Leopard. Archive and Install moves your existing Mac OS X system files to a folder named Previous System, and then installs a new copy of Mac OS X on the selected volume. Mac OS X–installed applications, such as Address Book and Safari, are archived, and new versions are installed in the Applications folder. Applications, plug-ins, and other software may have to be reinstalled after an "Archive and Install." This is covered on page 7 of the Install & Setup Guide included on the Leopard DVD.

    You will probably want to check "Preserve user and network settings" when starting the installation.

    Note: After installation, verify each third-party software product is compatible with Leopard before reinstalling it, especially any application "enhancement" software.

    Solution 2: Use the command line (advanced) to remove application enhancement software

    Try this solution if you are comfortable using Terminal and have certain application enhancement installed. The software may be removed following the below steps:

    1. Start up in single-user mode by holding Command-S after restarting the computer.
    2. Execute these commands, each on a single line:

    /sbin/fsck -fy /
    /sbin/mount -uw /

    3. Execute these commands, each on a single line. Important: Type each command carefully, misuse of the rm command may damage other files.

    rm -rf /Library/PreferencePanes/Application\ Enhancer.prefpane
    rm -rf /Library/Frameworks/ApplicationEnhancer.framework
    rm -rf /System/Library/SystemConfiguration/ApplicationEnhancer.bundle
    rm -rf /Library/Preferences/com.unsanity.ape.plist

    4. Restart normally.
    5. If the issue persists, use solution 1 above instead.

    This document will be updated as more information becomes available.

    Important: Information about products not manufactured by Apple is provided for information purposes only and does not constitute Apple's recommendation or endorsement. Please contact the vendor for additional information.
    spacer
    Search
    Advanced Search | Help

    Email This Article
    Log in to send email
    Did this article help you?
    It solved my issue...
    Tell us what works for you.

    It's good, but...
    Report typos, inaccuracies, etc.

    It wasn't helpful...
    Tell us what would have helped.
    Languages
    This article is available in the following languages:

    * English

    Keywords: kmosx5 ktech
    Loads of Macs, Mac OS X (10.4.5)
  • Wingrove Level 1 Level 1 (15 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 12:33 PM (in response to nitramluap)
    is the common thread family pack .. or content barrier? anyone have that still installed, im starting to suspect it here....???
    Mac Book Pro 17", Mac OS X (10.5)
  • Pachena Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 12:39 PM (in response to Wingrove)
    For those keeping track...

    I had the blue screen that was "solved" by waiting.

    Family Pack - Yes.

    Content Barrier - No.

    (But I DO have "Virus Barrier" installed on the iMac (the one that gave me grief).
    macBook (black intel 2GHz, 2 GB) & iMac 24" (intel 2.33GHz, 2 GB), Mac OS X (10.5)
  • Bilbo Bowman Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 1:59 PM (in response to Chris Mcculloh)
    Hey Chris,

    Thanks for your info. I opted to connect my 17" PowerBook in target mode to my son's iBook, then do an "Application Enhancer" seek and destroy. I said a little prayer and rebooted. Leopard is running great!

    I struggled with this all Friday evening and finally found this thread at 3 am. By 3:30 am all was good. So... this thank-you is a little late but heart-felt.

    I've been a die-hard Mac guy for about 17 years now and I can honestly say that Mac people are without a doubt the best!

    Thanks again!
    billbowman@mac.com
    17" PowerBook, Mac OS X (10.5)
  • procrastiwriter Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 3:15 PM (in response to Wingrove)
    I had blue screen.
    Solved by an archive and install (after many hours).
    I didn't have family pack, just single user.
    IMac, Mac OS X (10.4.10)
  • Rey G Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Oct 28, 2007 3:55 PM (in response to Allude)
    As already stated above Apple has no responsibility to ensure that third party programs work properly. I'm sure they test extensively with programs from major vendors such as Adobe and Microsoft but smaller/obscure developers like Unsanity should test their software (old and new) for compatibility issues and warn their customers. Even as I write this they have no visible warning to customers who might be upgrading to Leopard. Mozilla had the foresight to release a Leopard compatibility update of Firefox before release, and their software is free. It's pretty well known that APE is a hack. Most knowledgeable users know to stay away from APE. I once used ShapeShifter but I doubt I'll be installing it even after they get a Leopard compatible version out. It's just not worth the trouble.
    MacBook Pro 17" Hi-Res/4GB ram/160GB HD @ 7200 rpm, Mac OS X (10.5)
1 ... 22 23 24 25 26 ... 28 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.