Skip navigation
This discussion is archived

XT1900 Graphics Corruption and Options

2569 Views 15 Replies Latest reply: Mar 2, 2008 11:45 AM by Fugitive RSS
1 2 Previous Next
Joel West2 Calculating status...
Currently Being Moderated
Feb 11, 2008 7:12 PM
I have a Mac Pro/XT1900, and have the now-infamous "weird" lines/combined with system (display) freezes galore; sometimes once a day, sometimes 5+.

I have done all of the recommended practices/voodoo recommended here; cleaning out dust, reseating the card, PRAM, SMC, reinstalling the OS, incantations, etc.

I was hoping the 10.5.2 and Leopard Graphics Update released today would alleviate the graphics corruption and freezes I've been experiencing with Leopard, but it did not. Three hard freezes, just as many random lines, in less than 30 minutes of use after updating. In effect, the update did nothing.

This is the first Mac I have bought without AppleCare, so I completely out of luck getting it fixed without reaching deeply into my pockets.

If I understand this correctly, I am going to get turned away by Apple for calling because the machine is out of warranty.

This machine can't be upgraded to the 8800, and I am terrified to waste any more time on the 1900.

All I am asking for is for your experience/recommendations to get this issue fixed, as the box is effectively unusable. I have sunk a ton of money/time/effort into this machine. I don't know where to turn for advice.

On the positive side, I could run my 24" white iMac (10.5.2) over with an SUV, and the Mac would keep running. The Pro? Not so much.

Any thoughts?
Mac Pro 2.66 (2006), 10.5.2, 4GB, 2x320, 2x23" Cinema Displays
  • Supreme Virtue Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 11, 2008 8:48 PM (in response to Joel West2)
    If your machine is still within 3 years of the purchase date, you can still get AppleCare. I bought my PowerBook without AppleCare. I needed to get a hard drive replaced but they said my service was expired unless I coughed up the money for an extra 2 years. Good protection if anything else comes up.

    My brother's Mac Pro is a Dual Core 2.6GHz with ATI 1900, it was about a year ago, not that long, so I think you can get yours looked at. It costs the same now as if you were to buy AppleCare when you first purchased it, so check your receipt.

    It sounds like you may have a defective video card, maybe they can replace it or exchange with a more recent model that would work with your system.

    1-800-MY-APPLE
    Mac Pro 2x Quad 2.8 / 2GB RAM / 8800 GT, Mac OS X (10.5), PB 17" 1.5GHz/1.5GB/128MB V/80GB; 8GB iPhone
  • Mike Boreham Level 4 Level 4 (2,095 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 12, 2008 9:55 AM (in response to Joel West2)
    I have a 2006 Mac pro with X1900 XT card which was giving me the lines. Cleaning out stopped them for about four weeks, so I put an Accelero S1 cooler with turbo fans instead of the blocking up standard cooler.

    I got lines once after this so decided my X1900 was damaged and ordered one of the new 2600HD cards. Put it in, worked fine except for disconcerting fact that the apple logo and cogwheel appear on my secondary monitor during start up. All OK when booted. Not quite as fast as the 1900 but much faster than the old 7300.

    Knowing I had a viable back up card, I put the ailing X1900 back in and it has been fine for nearly a month now.

    So your option is the new 2600 HD card which is cheap (£90).

    Quite a few threads about using this in the "old" Mac Pro.

    I don't know, and would be interested to hear what if anything 10.5.2 and the Graphics update have done for this combination. Everything above was 10.5.1.

    Mike
    Mac Pro 2.66, 8 Gb RAM, X1900 card. MacBook Pro CD 1.83, 2Gb RAM, 250 Gb HD, Mac OS X (10.5.1), 30"+23" ACDs, Sonnet eSATA, 111D+112D. XP Parallels and Vista Boot Camp
  • Mike Boreham Level 4 Level 4 (2,095 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 12, 2008 10:08 AM (in response to Joel West2)
    If you are keen to stay with the X1900 the other option would be to get a new X1900XT. Very expensive (£390 from memory).

    for this to make any sense you have to believe that there have been revs since the first ones (like mine) which have fixed the problems.

    You could get the cheap 2600 for now and wait/hope that the 8800 becomes available for the old Mac Pro.
    Mac Pro 2.66, 8 Gb RAM, X1900 card. MacBook Pro CD 1.83, 2Gb RAM, 250 Gb HD, Mac OS X (10.5.1), 30"+23" ACDs, Sonnet eSATA, 111D+112D. XP Parallels and Vista Boot Camp
  • Supreme Virtue Level 4 Level 4 (1,750 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 12, 2008 10:09 AM (in response to Joel West2)
    I suggest you order up from Apple the video card you want. If you need performance maybe try calling if the 8800 GT is good for your system.

    Have them deliver it and you install it.
    Mac Pro 2x Quad 2.8 / 2GB RAM / 8800 GT, Mac OS X (10.5), PB 17" 1.5GHz/1.5GB/128MB V/80GB; 8GB iPhone
  • Yeroen Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 13, 2008 4:07 PM (in response to Supreme Virtue)
    An Woodcrest/Clovertown Mac Pro compatible 8800GT may, or may not, be in the works. All we have to go on now are some remarks by an Nvidia PR rep and a purported response by the man himself, Steve Jobs.

    I had quite a few system freeze-ups (at least once a day, often more) before I cleaned out my X1900.

    One thing you didn't mention, but worked wonders for me, was to clean the GPU and heatsink with ArctiClean, and reapply some Arctic Silver 5 thermal paste to the GPU. Since doing that, I haven't had one freeze.
    Mac Pro Quad Xeon, Mac OS X (10.5.2), X1900XT, 6GB RAM, 30'' ACD
  • timeslide Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2008 2:32 PM (in response to Yeroen)
    Hi all,

    I upgraded to Leopard 10.5.2 today and did the Grafics driver update. Since then i am too experiencing freezes, lines and other gpu related abnormalitys.
    This is definatly NOT a hardware problem, as i monitored the temp on tiger all the time and had a different gpu cooler with arcticsilver on the card.
    Its not a solution for me to "downgrade" to a 2600 as i need the card for 3d work, and i too dont have Applecare ( the card has a new cooler anyway so is out of warenty i guess ).

    I hope that a few more 1900 users file bugreports and call apple so maybe we will get a update.
    MacPro 2.66, Mac OS X (10.5.2)
  • barshnik Level 1 Level 1 (85 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2008 3:44 PM (in response to timeslide)
    Well, how do explain all of the people running the same OS, same hardware, same video card, that are not having problems?

    John F
    Mac Pro 8-core 3ghz, X1900XT, 7gb RAM, Mac OS X (10.5.2)
  • matuzalem Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2008 6:28 PM (in response to barshnik)
    barshnik wrote:
    Well, how do explain all of the people running the same OS, same hardware, same video card, that are not having problems?

    John F


    Could small differences like multiple displays with asynchronous resolutions explain it? … Such as a 23" HD Cinema and a 20" Cinema plugged into the same machine? I think that could be one of the variable reasons some people do and others don't have the same issues.

    Hardware driver bugs are quite unpredictable and hard to squash, which could be the reason Apple has not still addressed the ATI Radeon X1900 XT problems.

    Sometimes hardware driver bugs may not necessarily affect all of the same build of machines. For instance, I've seen about 22 out of 50 Mac pro's exhibit the reboot from sleep problem while the rest don't in a Tiger running student lab.

    Just my 2 cents.

    Matuzalem
    PPC Quad, MBP, CoreDuo mini, Mac OS X (10.5.2), lots of ram all around
  • TigerSSMac Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 28, 2008 3:03 PM (in response to Joel West2)
    I've got the weird lines that randomly appear as well. On either of the two displays hooked to the 1900. Very frustrating. Really bad when trying to watch eyeTV recording via my Sony 46" HDTV.
    MacPro Xeon 2.66's (retired: SE/30, IIci, Q800, 8500, 9500, G3, G4, G5 2.7s), Mac OS X (10.5.1), 2GB Ram, 3TB, some externals, eyeTV hybrid, AirPort Express etc...
  • Jim Fields Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 28, 2008 9:26 PM (in response to Joel West2)
    When I had my 2.66 quad/X1900 I ran SMC Fan Control. I cranked my fans up to 1700 rpm, and had very little issues.

    You could also pull one of these stunts...

    Get a small fridge big enough to put the pro in. Drill a hole in the side of the fridge for cables, take a rubber plug, make a slit in it, run the cables through the plug and silicon the plug to the hole.
    Fire up the Mac once inside and enjoy the most redneck cooling system ever though up.

    Will keep your Mac Pro running nice and cool.
    MP 2.8 Happy Harper, 4GB mem, 8800, BD, 3TB, No Money, Mac OS X (10.5.2), 3 iMacs, MacBook, Mac Pro, Mac 512K, one of each imac ever Made, total Mactard
  • Jp Barford Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 29, 2008 12:16 AM (in response to Joel West2)
    Hmmm intriguing idea.How about a kind of Russian doll affair.Get one of those mini fridges suitable for a can of brew put the laudable card in there then encase the Pro'ish in big fridge.
    A more radical alternative is to move to Alaska/Antartica,run a power line from your igloo/hut and work outside.Hope this helps.
  • EdPR Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 2, 2008 7:31 AM (in response to Jp Barford)
    I sorry to say I have the same problem with my XT1900. I have cleaned all fans and I am working on a 67˚F environment to help. Cant play WOW or any of my Windows XP games without getting this problem. Started when I upgraded to Leopard. Done all updates, is driving me insane. Started looking for a gaming PC.........
    Mac Pro 2006, Mac OS X (10.5.2), Also have a Macbook PRO 2007 2.4
1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.