Skip navigation
This discussion is archived

QuickTime flickering during Video Tutorials?

26893 Views 138 Replies Latest reply: Aug 15, 2008 4:34 AM by Daniel Warne RSS
  • immacandproud Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 5, 2008 5:56 PM (in response to Daniel Warne)
    Embarrassingly, I must recant on my previous post which praised apple up and down for "solving" the quicktime flickering problem.

    Yes, X.5.3 does eliminate flickering in the mpeg's I've played back. HOWEVER, there are still strange artifacts in full screen mode. When the controller is visible, all is well. When the controller disappears, however, a set of "border" lines top and bottom and on the sides, appears.

    I have to agree with an article I recently read: 10.5 has been rushed to market. It's a fun OS and relatively speedy, but it's on the verge of becoming Microsoft Office style "bloatware," with too many features which quite frankly, do not really add any new functionality, but simply duplicates functions (a la stacks). Not only is Leopard edging closer and closer to "bloatware" territory, it's buggy bloatware to boot (no pun intended).

    Please, please, please, Apple, take care of your 10.5 customers FIRST. DO NOT RUSH OUT 10.6. Are you listening, Stevie Boy?!?


    PS: Is there a way to add attachments so I can post a picture of the borderline artifact problem?

    null
  • immacandproud Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 5, 2008 5:51 PM (in response to immacandproud)
    I've uncovered yet another quicktime bug. In order to eliminate the borderline artifacts in full screen, I returned to normal viewing mode. However, when I pressed play, it did not play at all. Instead, the progress arrow at bottom moves, the double vertical lines replace the left arrow (to indicate playback) but without playback. This is not a one time phenomenon: I was able to duplicate the problem over and over.

    The thing is, I was so glad the flickering was gone, I ignored these two bugs I've just documented.

    Message was edited by: immacandproud
  • Chatin Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 5, 2008 8:54 PM (in response to immacandproud)
    Wow, you're right. There are thin border lines on the right and bottom on my Macbook when viewing a quicktime movie full screen. I never noticed it since I too was just happy that the flickering was gone. I hope they fix this now...
    White Macbook 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, Mac OS X (10.5.2), 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM
  • immacandproud Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 5, 2008 11:27 PM (in response to Chatin)
    Oh, and there is yet ANOTHER bug with OS X video playback. This time in the DVD player.

    If you play back "fullscreen" video, you will see the same type of "border" lines evident in fullscreen quicktime playback. I only see the problem when the source is video, not film. Second, these border artefacts are only evident at the low grade deinterlace setting of "better."

    PS: The deinterlace setting descriptions are very confusing. It's clear that "optimal" is meant to be, well, optimal. However, it's unclear whether Apple intends "better" to be better than "good" or vice versa. Someone was DEFINITELY working overtime (and not in a good way) when they were re-writing the DVD player software for Leopard...
  • immacandproud Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 9, 2008 6:41 PM (in response to Chatin)
    I just downloaded the update 7.5. The computer just hung for the longest time before restarting. All apps were very slow to open after restart. I notice:

    1. unfortunately, the odd borders in full screen are still present. I notice now they are even present when inside the controller window.

    2. the video looks GREAT. I mean fantastic. Could be a placebo effect.
  • jdadoulos Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 24, 2008 12:55 AM (in response to Shatterbox)
    I am still getting flickering in quicktime with the quick tip videos.

    http://www.apple.com/business/theater/#tutorial=deletingsecurely?sr=hotnews?sr=h otnews.rss
    Macbook Pro 2.4, Mac OS X (10.5.3), 2gb ram, 256mb video ram
  • Klaus1 Level 8 Level 8 (43,350 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 24, 2008 1:38 AM (in response to jdadoulos)
    Works fine for me.

    The solution to your problem, and its causes, are probably contained earlier in this thread, which is now far too long, with far too many participants, to be of any value.
    20" 2.1GHz iSight iMac G5, 250GB HD, 1.5GB RAM, Mac OS X (10.4.11), iLife 6.0.3, Toast 7.1.3, iTunes 7.2, QTPro 7.5, Safari 3.1.1, iChat 3.1.9
  • jdadoulos Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jun 24, 2008 11:17 PM (in response to Klaus1)
    NVM, it is only when I use Opera 9.51. When I use Safari, it works fine.
    Macbook Pro 2.4, Mac OS X (10.5.3), 2gb ram, 256mb video ram
  • Hi I\'m A Mac Level 1 Level 1 (15 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 6, 2008 1:15 AM (in response to jdadoulos)
    I don't mean to hijack the thread but can you define flickering?

    If I watch the pro videos or tutorials and do not move the scroll bar, it plays fine.
    If I scroll the page down while its playing it flickers.

    Is that normal?

    Thanks
    Mac Pro x 2, Mac Book Pro 2.4 2 GB Glossy, Had Matte for 6 months, Mac OS X (10.4.10), TIGER and LEOPARD
  • Klaus1 Level 8 Level 8 (43,350 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 6, 2008 1:23 AM (in response to Hi I\'m A Mac)
    The behaviour you describe is normal, but might not happen if you had more RAM.
    20" 2.1GHz iSight iMac G5, 250GB HD, 1.5GB RAM, Mac OS X (10.4.11), iLife 6.0.3, Toast 7.1.3, iTunes 7.6.2, QTPro 7.5, Safari 3.1.2, iChat 3.1.9
  • Hi I\'m A Mac Level 1 Level 1 (15 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 6, 2008 10:42 AM (in response to Klaus1)
    Klaus1 wrote:
    The behaviour you describe is normal, but might not happen if you had more RAM.

    Hi, not sure if you are talking to me....

    Not normal though, have been working with film/audio for years and PC for a long time.

    Normally, its either hardware, software (drivers), player, et-cetera, or content.

    It would not happen when I allowed the movie to fully load as often anyway.

    Then I upgraded (QT Pro anyway) from 7.1 to 7.) and upgraded to 10.5.4.

    Problem solved, and pages do seem faster as well. Now off to test Safari beta.
    Last time I had 10.5.4 and Beta Safari, terrible GPU problems, at least now, 10.5.4 is stable and if there are problems, I can uninstall safari.

    Thanks just the same.

    Everyone else, make sure you update to latest Quicktime at least I am sure that solved the problem and not 10.5.2 or 3 in fact, I will test updating to quicktime on a 10.5.2 machine and report back.

    peace
    Mac Pro x 2, Mac Book Pro 2.4 2 GB Glossy, Had Matte for 6 months, Mac OS X (10.4.10), TIGER and LEOPARD
  • Emancipator Computator Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 6, 2008 6:11 PM (in response to Shatterbox)
    This issue is also happening to me with my PB and 10.4.11, so it's definitely a software issue.
    PowerBook G4 1.67, Mac OS X (10.4.11)
  • goviking99 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jul 6, 2008 9:40 PM (in response to Shatterbox)
    I am having a similar problem with quicktime, but it also happens with other video programs. The videos look great on iMovie after importing them from my camera, but after exporting the video to quicktime or to iDVD, I get a mysterious black line that flickers. Usually it is in the same spot throughout the video. I have a screenshot--maybe this will help explain what I mean. The horizontal black line that I am referring to is above the bird's head towards the top of the screen.

    http://i26.tinypic.com/j17y4h.png

    PLEASE HELP! It happens every time I export a video and try to play it back, regardless of how high the quality is.

    Thanks.
    MacBook 2.4 Ghz 13", Mac OS X (10.5.3)
  • Colin Holgate Level 5 Level 5 (4,320 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 7, 2008 12:10 PM (in response to Shatterbox)
    Potentially good news: my boss had the flickering issues on a new MacBook and asked me about it. As with everyone else, VLC could play the same movies just fine. I found this thread and read most of the messages, enough to know that there's no certain solution so far. But I did also know that there's the update to 10.5.4 from a few days ago, as well as the one to QuickTime 7.5 from before that, and so I told him to just do all the Software Updates he was offered. That was enough to fix the issue.

    Maybe then either 10.5.4 or QT 7.5 did take care of the problem.
    MacBook Pro, Core 2 Duo, 2.3 GHz, 2GB, Mac OS X (10.5.2)
  • Daniel Warne Level 1 Level 1 (50 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 8, 2008 6:30 AM (in response to Shatterbox)
    An update to this: I am a technical journalist covering this issue. My own MacBook Pro is affected by the problem, and like everyone else I have been waiting for a solution to the issue from Apple.

    I now strongly suspect that the issue is hardware related, because after contacting Apple's media relations department I was asked to bring my MacBook Pro into the Apple Store Sydney for repair and lent a loan-pool MacBook Pro. The loan MacBook Pro does not have the problem at all... neither the scrolling graphics corruption nor the flickering/flashing animation/video problem.

    The notebook they've lent me is almost exactly the same config as the one I had problems with too -- a 2.6GHz Core 2 Duo with the 512MB NVIDIA 8600M GT graphics chip. The only difference with theirs is it only has 2GB of RAM, whereas I had mine upgraded to 4GB.

    Looking at the System Profiler info, I can see the NVIDIA chip has the following device info:


    Chipset Model: GeForce 8600M GT
    Type: Display
    Bus: PCIe
    PCIe Lane Width: x16
    VRAM (Total): 512 MB
    Vendor: NVIDIA (0x10de)
    Device ID: 0x0407
    Revision ID: 0x00a1
    ROM Revision: 3212

    Can someone with a faulty machine look at their System Profiler > Graphics info and see if their ROM revision or Revision ID is different?
    MacBook Pro 2.6GHz C2D, Mac OS X (10.5.4)
1 ... 6 7 8 9 10 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.