Skip navigation
This discussion is archived

photo album transitions

5180 Views 18 Replies Latest reply: Nov 4, 2009 6:50 AM by Guy67 RSS
1 2 Previous Next
Cara Calculating status...
Currently Being Moderated
Feb 11, 2009 10:52 PM
For some reason when the photo album transition picks photos for the small images during the transition, it is choosing images from the beginning of the show for the beginning transition then halfway through, skips to the actual next image so it looks bad and jumpy. Can't figure out a way to change that since that image isn't numbered so I can't move the number marker. it happens exactly halfway through the transition. This isn't the case with the first half of the movie. Those work flawlessly. And I'm dragging the transitions from the "bin" of transitions and not from other parts in the movie.
macbook pro, Mac OS X (10.5.6)
  • cnorris144 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 14, 2009 6:29 PM (in response to Cara)
    I'm having the same problem...exactly as you describe.
    iMac, Mac OS X (10.5.6), Intel Core 2 Duo 2.66 GHz
  • AppleMan1958 Level 7 Level 7 (27,335 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 17, 2009 3:31 AM (in response to Cara)
    I have markers with letters A, B, C, and D on mine (but I am mainly doing video). I can choose which frame I want for each picture slot.

    I can''t explain why you don't have these.
    iMac 24 2.8Ghz, iPhone, TV, Mac OS X (10.5.6), Parallels 4.0.3540 with XP, Panasonic HDC-SD5
  • Christ B Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Feb 17, 2009 9:49 AM (in response to Cara)
    I have the same problem. So it sure isn't a problem that only 2 users have.
    Without any doubt it is a bug, and hopefully it will be fixed with the next release.
    MacBook, Mac OS X (10.5.6)
  • stencil Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 4, 2009 6:08 PM (in response to Cara)
    I am having the same issue with the automatic images in the transition switching halfway through. I'm using the Scrapbook theme though, so we know it's not related to just one theme. Another problem I'm seeing is that the numbered images don't always match up with where I have selected them on the timeline. Sometimes they are one photo off.

    I installed the new iMovie update today and it doesn't seem to fix the issue. Has anyone else seen this problem or found a way to fix it?
    iMac 2.3 GHz, MacBook Pro Core Duo, Mac OS X (10.5.4)
  • twocups999 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 8, 2009 11:05 AM (in response to Cara)
    I think I have the same problem. Im using still photos, and when I add in a themed transition its 50/50 as to whether it works ok. It tends to affect transitions later in the project and happens to all the themes. Standard tranistions are not affected.

    It seems that as the transition progresses it briefly shows an image from a previous transition. This ruins the effect. Its not just in preview but also a built project, which sorrta *****.

    I did however find a solution. Selecting the transition and then the Precision editor. I found if i adjusted the length of the transition by dragging the ends of the icon in the middle i eventually found some setting that stopped the flicker effect.

    Hope this helps...
    mini / mbp, Mac OS X (10.5.6)
  • SnoopyGraphic Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 10, 2009 12:48 PM (in response to Cara)
    Some of the scrapbook effects let you choose all of your photos, some let you choose some of your photos, and others don't let you choose any (those just move from the pict. you are on to the next pict. in the show).

    I kept having the same problem with the pictures that were showing up not being the ones that I marked. I finally figured out that the problem always happened when I added new photos or edited in front of the transition... the markers don't move with your changes and the photos keep getting messed-up. My best solution was to stop adding my transitions until I was fairly certain that I had added all of my photos and videos and wouldn't be moving things around anymore... then add your transitions. -Don't know if this is the best fix, but it works.
    Macbook Pro, Mac OS X (10.5.6)
  • Leland_L Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Mar 16, 2009 1:24 PM (in response to Cara)
    I was at around image 27 or 28 when I started noticing this very same problem as you described.

    Using an idea from someone's reply in this thread, I went back and discovered that if I went into the Precision Editor for the transition, dragged the edge of the transition marker to make it longer (3 sec's up to 4 secs), clicked 'Done', then double-clicked the transition and entered 3.0 sec's in the Transition attributes dialog, then the problem went away and it used all the correct images through the transition.

    Whew! Glad to have found a work-around. A few extra steps per transition, but that's better than the despair I was starting to feel as this BUG ruined my efforts!
    MacBook Pro, Mac OS X (10.5.6)
  • stencil Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 15, 2009 6:20 PM (in response to Cara)
    I've tried using the Precision Editor and changing transition lengths but those methods aren't fixing the problem for me. Does anyone have any other advice on how I might be able to fix this? Thanks in advance...
    iMac 2.3 GHz, MacBook Pro Core Duo, Mac OS X (10.5.6)
  • dwu Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jun 22, 2009 6:29 AM (in response to stencil)
    Anyone have any more luck with this? I've tried the suggestion of trimming/stretching in the precision editor, but haven't had any luck.

    Once in a while a theme transition can be added, and it just seems to work, but most of the time, the starting clip disappears halfway through, and the ending clip is empty until halfway through. Very annoying!
    iMac 3.06GHz, Mac OS X (10.5.7)
1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.