Skip navigation

NVDA(OpenGL): Channel exception!

191558 Views 455 Replies Latest reply: Mar 22, 2014 1:04 AM by devil_in_disguise RSS
1 2 3 ... 31 Previous Next
Witch Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Feb 22, 2009 5:22 PM
I have the error above on the intel iMac 24" when running Second Life.

Error lines from syslog can be:

avalon-3 kernel[0]: NVDA(OpenGL): Channel exception! status = 0xffff info32 = 0x3 = Fifo: Unknown Method Error
avalon-3 kernel[0]: 0000000b

and

avalon-3 kernel[0]: NVDA(OpenGL): Channel exception! status = 0xffff info32 = 0x6 = Fifo: Parse Error
Feb 23 01:53:22 avalon-3 kernel[0]: 0000000b

If this happens SL is going to freeze up and die

Hardware failure?
OSX bug?
Application bug?
iMac 24" Intel Core 2 Duo 2.16 GHz, Mac OS X (10.5.6), NVIDIA GeForce 7300 GT
  • rkaufmann87 Level 8 Level 8 (40,530 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2009 5:45 PM (in response to Witch)
    I would recommend you read the following Apple article about Kernel panics:

    http://support.apple.com/kb/HT1392

    They can also be cause by memory errors, try the solutions provided in the article and then report back. If you can provide additional details about your iMac that might be helpful such as how much memory it has, who installed it and what brand of memory and how frequently you get the error are all useful clues.
    Imac Mid 2007 2.8 Core 2 Duo, Mac OS X (10.5.6), LaCie 320, 500 and 750 Quadra D2's, iPod, Airport Extreme, Airport Express
  • den.thed Level 7 Level 7 (23,325 points)
    Currently Being Moderated
    Feb 22, 2009 6:37 PM (in response to Witch)
    also see The X Lab article > [Resolving Kernel Panics|http://www.thexlab.com/faqs/kernelpanics.html]
    17" Early 2006 Core Duo - 2GB RAM -, Mac OS X (10.5.6), - Maxtor FireWire HD's - WD Passport HD - Epson - 80GB Classic - 2GB Nano
  • linus2717 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 2, 2009 7:43 AM (in response to Witch)
    I get the same issue on my machine every time I wake it from sleep. The screen goes all pixelated, and I have to power down because all keyboard and mouse functions are useless.
    MacPro/G5, Mac OS X (10.4.6)
  • dedward Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 9, 2009 9:27 PM (in response to Witch)
    I get the same error in the logs, accompanied by junk on screen, the odd pause, etc.

    GEnerally, whenever I try to do anything game-wise.

    ioUrbanTerror has to constantly be restarted - today it won't even run.
    THe problem is getting progressively worse.

    There is no kernel panic, but the machine is becoming increasingly unusable.

    I have run all the apple provided diagnostics, everything checks out clean.
  • dedward Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Apr 10, 2009 9:04 AM (in response to dedward)
    Ran one of those homebrewed memtest86 cd's overnight.. probably a few dozen full passes it made, found zero error.s IT did end up showing some screen corruption though (on an 80x24 or whatever it is text screen, some blocks were different colors, some letters changed around).

    This is a memory corruption issue somewhere... video card or otherwise.
    24" white imac,, Mac OS X (10.5.6)
  • Curtis Pickavance Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    May 8, 2009 7:22 AM (in response to dedward)
    I also get the same error in the logs, accompanied by junk on screen, long pauses until eventually a reboot is required.

    This happens most often when running Tiger Woods PGA Tour 08. Problem seems to be getting worse all the time. Seems to have started after upgrading to 10.5.6 or 10.5.5.

    Also have run all the diagnostics and everything checks out clean.
    iMac 24" 2.33 Intel, Mac OS X (10.5.6), 3GB memory
  • Winfer Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    May 18, 2009 10:09 AM (in response to Witch)
    Count me in. I never had any problems yet, but it started when I used the "feature download" Multiwinia (http://www.apple.com/downloads/macosx/games/role_strategy/multiwinia.html).
    It looks like this: http://img206.imageshack.us/img206/3811/img3937.jpg

    My syslog says:

    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    18.05.09 11:00:39 kernel NVDAOpenGL: Channel exception! status 0xffff info32 0x3 Fifo: Unknown Method Error
    18.05.09 11:00:39 kernel 0000000b
    iMac 24" 2.16Ghz 3GB RAM, late 2006, Mac OS X (10.5.7), Modell iMac6,1 Boot-ROM IM61.0093.B01
  • Curtis Pickavance Level 1 Level 1 (10 points)
    Currently Being Moderated
    May 18, 2009 10:34 AM (in response to Winfer)
    Not just Tiger Woods PGA Tour. Yesterday got same errors w/crash watching live video of NASA Shuttle walk from CNN. Obviously something going on with NVIDIA GeForce 7300 GT Video card in the iMac 24" with this particular video card.

    AM kernel NVDA(OpenGL): Channel exception! status = 0xffff info32 = 0x6 = Fifo: Parse Error
    5/18/09 1:10:02 AM kernel 0000000b

    5/18/09 1:10:02 AM kernel NVDA(OpenGL): Channel exception! status = 0xffff info32 = 0x3 = Fifo: Unknown Method Error
    iMac 24" 2.33 Intel, Mac OS X (10.5.7)
  • atomicbomb Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    May 18, 2009 5:40 PM (in response to Witch)
    I'm having similar issues.
    See: http://img.photobucket.com/albums/v216/thecoppins/Picture4.png

    It is happening when playing world of warcraft, and it happens every time I play, though the amount of game play I get varies from a few minutes to half an hour or so. For a while I could simply exit full screen and go windowed mode which would get things working again, but since latest patch, only thing that gets me back is to reset the machine.

    I have recently upgraded the ram in the machine, to 4gb.
    This is what I purchased: http://www.amazon.com/Corsair-VSA4GSDSKIT667C4-PC2-5300-200-Pin-Laptops/dp/B0016 0YDSS

    I have tried running Techtools deluxe which reports everything is fine.

    I've tried resetting the PRam or whatever it's called, all with no effect.

    I've found this post on the WoW forums: http://forums.worldofwarcraft.com/thread.html?sid=1&topicId=14637453853&ST=US-40 7592-jxcfKxiZlmsbCyLJ4IdvrGuGoblHY3ddjre

    which has a blue post saying it's either a driver or a hardware failure.

    Any suggestions?
    Intel Core Duo iMac 24" (Late 2006) + Macbook Pro Early 08, Mac OS X (10.5.7), 4Gb Ram - 80Gb Video iPod
  • Winfer Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    May 19, 2009 1:42 AM (in response to atomicbomb)
    I got a message from Ambrosiasoft stating it is a driver or hardware failure APPLE IS AWARE OF. I already contacted my local apple service provider since applecare support line told me to "repair permissions" sigh :/


    Hello,
    I'm sorry you are stuck in the middle. Apple is fully aware of the issue. Simply do a search for "NVDAOpenGL: Channel exception" and you will find plenty. My iMac was actually replaced by AppleCare last year for this same problem...generally brought about when playing World of Warcraft.
    - - - - -
    Ambrosia Software, Inc. -- http://www.AmbrosiaSW.com/
    iMac 24" 2.16Ghz 3GB RAM, late 2006, Mac OS X (10.5.7), Modell iMac6,1 Boot-ROM IM61.0093.B01
  • Thomas Carroll1 Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    May 25, 2009 10:09 PM (in response to Winfer)
    I'm experiencing the same issue as of the last 10.5.7 update on a 2.66GHz mac pro. I've seen it happen when I simply drag a finder window around. I mainly use aperture and photoshop elements.
    This is now happening multiple times per day and it's getting very frustrating.
    Mac Pro, Mac OS X (10.5.7)
  • bobcole Level 1 Level 1 (5 points)
    Currently Being Moderated
    May 27, 2009 5:53 PM (in response to Witch)
    Same freezes and same error messages in my console log on an iMac 24.
    Using Systems Preferences, I just turned off the ink feature and am thinking about uninstalling my Wacom tablet. Anyone else using either of these items?
    iMac 24 (iMac6,1), Mac OS X (10.5.7), 2.16 GHz Intel Core 2 Duo- 1 GB 667 MHz DDR2 SDRAM
1 2 3 ... 31 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (10)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.