Looks like no one’s replied in a while. To start the conversation again, simply ask a new question.

Question:

Question: iDVD "Error during rendering/encoding of the menus/slideshows" for new slid

Please Help!

I have never needed to use iDVD'08 vers7.0.2 before. Today, for the first time I tried to create a DVD of three wedding picture slideshows on one DVD.

I created the project without a problem using the "Revelution" theme but when it came to burning the DVD i repeatedly get the error:

*+"Error during rendering/encoding of the menus/slideshows - There was an error during rendering/encoding of the menus/slideshows. The burning process has been canceled."+*

This seems to happen at the end of rendering the main menu. I have already tried taking out one of the slideshows incase there was too much data and trying to render it as a disk image instead of direct to DVD but I still get this error every single time.

Please tell me what I am doing wrong! User uploaded file

Thanks in Advance - Cyrus

MacBook Pro 17" 2.33GHz Intel Core 2 Duo, Mac OS X (10.4.11), 2Gb RAM

Posted on

Reply
Question marked as Helpful

Aug 25, 2008 2:09 PM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

I had this problem, too. I would make the slide show and preview it, and it would look great. When I went to burn, however, I would get the same error during menu rendering/encoding. I knew the problem wasn't with my images, so I looked to see what I did to the menu sequence. The answer for me was simple - I had turned off the music on the title page of the "revolution" theme. When I turned it back on, all my DVDs burned without a problem! So here is my solution: make sure the title music is on when you're burning. It sounds crazy, but that was the only variable and when I turned it back on, I was able to burn the DVDs. Good luck!
~Lisa

There’s more to the conversation

Read all replies

Page content loaded

Aug 10, 2008 12:32 AM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

Just as an update - I have read a couple of other forum posts and I have checked that all of my media is present and that I am getting NO warning triangles in "Map View" mode. Everything seems clear. Still getting the same errors!!! -

HHEEELLPPPP!!!!!! (my wife is going to kill me if I don't get these wedding slideshows done!

Aug 10, 2008 12:32 AM

Reply Helpful

Aug 10, 2008 6:11 AM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

I am having the same "error during rendering/encoding problem" problem! I have been trying to create a disk image so I can burn this project at a higher encoding rate. Last night I was able to burn the project to disk using the "One step from imovie" feature. This is not a solution because it doesn't allow me to create a menu with chapters. Any help out there?

Aug 10, 2008 6:11 AM

Reply Helpful

Aug 11, 2008 8:28 AM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

Yes... I did try and store the originals in th DVD-ROM area of the disk but there was plenty of space on the disk. When I went to the disk properties the entire thing was less than 2Gb.

I tried recreating the entire slideshow from scratch using a different theme (Forever instead of Revolution) and this time it worked fine. I have still not ben able to burn the original DVD from the original theme and have now archived this. However I am still interested in the solution if anyone has one because I would still prefer to use the revolution theme and the other content was identical!!

Aug 11, 2008 8:28 AM

Reply Helpful (1)

Aug 15, 2008 9:31 PM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

Is anybody getting an answer to this problem? I have tried three times to burn and get this same error message...have checked the map and no yellow triangles...everything else is just fine. I have made DVDs before using IDVD...don't remember this problem. I did not send the slideshow from Iphoto but instead made the slideshow in IDVD.

Aug 15, 2008 9:31 PM

Reply Helpful

Aug 25, 2008 12:20 PM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

All:

I receive the EXACT same error at the EXACT same point. I have been burning DVD's with no issues until last week. Did an upgrade come out and mess things up? I too, initially thought that maybe I was trying to use to much data. But it was less that the 4GB a DVD can hold so I didn't think that was it. I thought I had bad DVD's and starting throwing them out. That wasn't it. Then I started playing with the settings burn/format settings, that wasn't it.

I tried the OneStep DVD suggestion posted here and that worked. But, of course, you loose any option to customize.

Hopefully Apple will help us fix this SOON!!

Aug 25, 2008 12:20 PM

Reply Helpful
Question marked as Helpful

Aug 25, 2008 2:09 PM in response to CyrusJH In response to CyrusJH

I had this problem, too. I would make the slide show and preview it, and it would look great. When I went to burn, however, I would get the same error during menu rendering/encoding. I knew the problem wasn't with my images, so I looked to see what I did to the menu sequence. The answer for me was simple - I had turned off the music on the title page of the "revolution" theme. When I turned it back on, all my DVDs burned without a problem! So here is my solution: make sure the title music is on when you're burning. It sounds crazy, but that was the only variable and when I turned it back on, I was able to burn the DVDs. Good luck!
~Lisa

Aug 25, 2008 2:09 PM

Reply Helpful (5)

Sep 14, 2008 5:10 AM in response to lbergphoto In response to lbergphoto

I do confirm your solution works. I was facing the same menu encoding error with a different theme though ("cinema"). I looked at your post, and I had indeed muted the menu. When I put back the sound, it started to work again.

Thanks Lisa for sharing your findings here, it was really helpfull for me.

Sep 14, 2008 5:10 AM

Reply Helpful

Sep 14, 2008 9:23 AM in response to sd_vlsi In response to sd_vlsi

I came across the same "error during rendering/encoding". I hadn't intentionally muted the DVD menu music and couldn't seem to "unmute" the music, so I switched to a different theme and then switched back to the one I wanted, and it processed just fine. Not sure why muting the music makes it not able to be processed, but it did work. Thanks for the help!

Sep 14, 2008 9:23 AM

Reply Helpful (2)

Sep 14, 2008 12:46 PM in response to Carol Gamell In response to Carol Gamell

Carol:

Welcome to the Apple Discussions.

burn this project at a higher encoding rate.


If you mean burn at a higher burn rate that's not recommended. It's generally recommended to burn at the slowest rate possible, usually 4x with Disk Utility.



OT

Sep 14, 2008 12:46 PM

Reply Helpful (1)
User profile for user: CyrusJH

Question: iDVD "Error during rendering/encoding of the menus/slideshows" for new slid