Previous 1 2 Next 29 Replies Latest reply: May 2, 2010 2:38 PM by Benjamin Stoltz
Grant_the_kiwi Level 1 Level 1
Folks

I just installed Snow Leopard on my Mac Mini which I use as my home media centre. It upgraded fine except for the lack of audio devices it now reports. Ive been combing forum threads but to no avail.

Appreciate any help or suggestions

Model Name: Mac mini
Model Identifier: Macmini1,1
Processor Name: Intel Core Duo
Processor Speed: 1.83 GHz
Number Of Processors: 1
Total Number Of Cores: 2
L2 Cache: 2 MB
Memory: 2 GB
Bus Speed: 667 MHz

Mac Book Pro, Mac OS X (10.5.2)
  • Jeffrey Lee Level 4 Level 4
    if your audio device came with a set of software, you'll need to re-install it to get it to work again. You should also check the vendor's site to see if there are updated drivers for 10.6
  • Grant_the_kiwi Level 1 Level 1
    I just want to use the Built-In audio devices for the Mac Mini. I was using the toslink f/o cable. so there are zero selectable devices in the [references pages at all - not even the built in ones to support the built in sound card within the mini itself. That being the case I dont have any proprietary s/w to load as it is all apple.

    If there is a way to reintialise the software to detect the sound card hardware on board the make that would be helpful.
  • jimliddle_uk Level 1 Level 1
    I have just upgraded my son's Mac Mini to Snow Leopard and have the same problem, namely, no output or input device - anybody come across this and been able to fix it ?
  • ross n. Level 1 Level 1
    i'm having the same problem.

    anyone get this figured out yet??
  • littleus2001 Level 1 Level 1
    Same issue here on a macbook pro. I was thinking after I upgraded there would be a software update, and there is one, but it keeps failing, so I'm thinking if I can find the download on Apple's site then maybe that might fix the audio issue as well.
  • littleus2001 Level 1 Level 1
    Just did the software update on Apple's site. Did not fix the issue. Will keep on it on my end.
  • Jignesh_Sampat Level 1 Level 1
    I am having the exact same problem of "No output devices found" on my brand new macmini.

    Have tried every possible solution I could find on the net.
    a) First I tried resetting the SMC and the PRAM by pressing the required keys while booting. Didnt work. b) Next I tried the Hardware Diagnostics using the diagnostics utility on the snow leopard "Application" disk. Hardware test report "All ok". c) Next I tried downgrading/reinstalling snow leopard without erasing the partition. No use, d) so finally backedup the entire hard drive, deleted the partition and reinstalled snow leopard, still no audio!!! No audio output device, no sound, rest everything work normal.

    Its not even a month I've got this mac mini and I am going thru all this. Today plan to give to apple service center.

    Very dissapointing.
  • littleus2001 Level 1 Level 1
    I'm sad to report that nothing I have tried thus far has worked. I actually reinstalled Leopard and STILL have no audio. Here's a little FYI though; I can get audio through the headphones, it's only wheni try the speakers do I not have any audio output. After a phone call to Apple all they could recommend was to take my laptop to the Apple store nearest me and let them mess with. Thorougly disappointed and ****** off.
  • ross n. Level 1 Level 1
    I have about 30 days left on my 3 year Apple Care, so I'm really anxious to get this resolved. Going into Genius Bar tomorrow. Will keep y'all appraised of progress.
  • mpcheung Level 1 Level 1
    I have the same problem on the Mac Mini I just opened and got up and running today! Any updates?
  • Joseph Kriz Level 5 Level 5
    If nothing is plugged into the audio out jack, then you should be showing one device in the Sound Preference panel under Output.
    Internal Speakers -------- Built-in Output

    If nothing is shown there, remove these 2 files and restart.
    1. com.apple.audio.DeviceSettings.plist
    2. com.apple.audio.SystemSettings.plist

    The above files are located in Library>Preferences>Audio
  • littleus2001 Level 1 Level 1
    I just tried deleting those two files and still have the issue. Thought it might be worth trying. I do have the Digital Output listed in my Sound Preferences though.
  • Jignesh_Sampat Level 1 Level 1
    I deleted those files but still had the same issue. Spoke to the Apple Care center today, where I have send my mac mini for repairs reg. this problem. They said they will replace the mainboard! Dunno whats going on ???!!!
  • Grant_the_kiwi Level 1 Level 1
    Update:

    Syetm profiler told me I had no sound device. I did the PRAM thing and the plist thing. no help.

    I then pulled opened the mac up and checked to make sure the daugther boards were properly seated ... I was desperate.

    When I rebooted the machine, it came up WITH SOUND. I dont think it was me opening the box as it could have also been me booting the machine up with no toslink f/o cable plugged into the output jack.

    When the mini restarted I got the bing over the system speaker, and once the machine had started the audio worked perfectly and I plugged the cable back in.

    Since the sound has been working I have lost it a couple of time since, particularly after using DVD player. this has ofetn happened as I think it gets tripped up when swthching between 5.1 audio out and normal output. Again this sorts itself out if rebooting with the output cable disconnected.

    I hate these type of issues as it seems so erratic. Let me know if starting with the cable out sorts things out.
Previous 1 2 Next