Szybki spadek % baterii oraz niewiadoma dioda w aparacie
Dzień dobry
Kilka tygodni temu kupiłem nowego iPhone 7 Plus i po zainstalowaniu systemu iOS 14 strasznie szybko zaczął się rozładowywać
Po pierwszym uruchomieniu kiedy bateria spadła do 10% sam mi się wyłączył , pomyślałem, że przypadkowo nacisnąłem przycisk startu ale nie było to prawdziwe. Nie mogłem go uruchomić, zatem przytrzymałem przycisk uruchomienia kilka sekund, aż pojawił się ekran, który zwykle pojawia się po całkowitym wyłączeniu telefonu lub restarcie. Następnie wpisałem kod blokady i znów wyskoczyło mi powiadomienie o niskim stanie baterii 10% i nagle znów się wyłączył. Robiłem to kilkakrotnie włączając ,klikając powiadomienie, ale efekt był taki sam.
Po podłączeniu i naładowaniu baterii oraz zainstalowaniu aktualizacji z 13.2 do 14 telefon przestał wyłączać się przy poziomie 10% naładowania , była to jednorazowa sytuacja , ale zauważyłem, że bateria bardzo szybko rozładowuje się i tu podam przykład . Kiedy włączyłem aparat na 10 sekund bateria zmalała o aż 3% w ciągu 10 sekund, a w tym czasie nie były wykonywane zdjęcia, lecz aparat był po prostu włączony . Telefon nie był narażony na działanie wysokiej temperatury ani słońca . Kolejna rzeczą jest to, że procent naładowania baterii nie spada w dół pojedynczo, aczkolwiek spada ,, parami ,, po kilka procent na raz.
Dodatkowo zauważyłem dziwną diodę palącą się na kolory zielony lub pomarańczowy obok poziomu naładowania baterii, w tedy, kiedy używany jest aparat lub kiedy dzwonię.
Martwi mnie ta ikona, ponieważ nikt z moich bliskich, mający ten sam model telefonu lub nowszy z tym samym systemem nie ma nic takiego.
Pragnę również wspomnieć, iż mimo wyłączonej funkcji śledzenia z każdej aplikacji oraz dezaktywacji GPS ta bateria nadal spada.
Najgorszy wynik jest jednak podczas korzystania z danych komórkowych, gdzie bateria spada nawet o 10 % na raz nie mówiąc już o włączania Bluetooth
Już kiedy korzystam z telefonu automatycznie wchodzę do ustawień i ręcznie wyłączam wifi i funkcje Bluetooth aby ograniczyć ten spadek.
Jaka jest tego przyczyna ? Próbowałem resetować telefon, jak robi to większość osób w podobnych przypadkach lecz nic to nie dało. Czy może zainstalowanie aktualizacji 14. 1 to zmieni ?
- Przesyłam screen z diodą , o której wspominałem wyżej
iPhone 7 Plus, iOS 14