Szybki spadek % baterii oraz niewiadoma dioda w aparacie

Dzień dobry 

Kilka tygodni temu kupiłem nowego iPhone 7 Plus i po zainstalowaniu systemu iOS 14 strasznie szybko zaczął się rozładowywać 

Po pierwszym uruchomieniu kiedy bateria spadła do 10% sam mi się wyłączył , pomyślałem, że przypadkowo nacisnąłem przycisk startu ale nie było to prawdziwe.  Nie mogłem go uruchomić, zatem przytrzymałem przycisk uruchomienia kilka sekund, aż pojawił się ekran, który zwykle pojawia się po całkowitym wyłączeniu telefonu lub  restarcie.  Następnie wpisałem kod blokady i znów wyskoczyło mi powiadomienie o niskim stanie   baterii 10% i nagle znów  się wyłączył.  Robiłem to kilkakrotnie włączając ,klikając  powiadomienie, ale efekt był taki sam.

Po podłączeniu i naładowaniu baterii oraz zainstalowaniu aktualizacji z 13.2 do 14 telefon przestał wyłączać się przy poziomie  10% naładowania , była to jednorazowa sytuacja , ale zauważyłem, że bateria bardzo szybko  rozładowuje się  i tu podam przykład . Kiedy włączyłem aparat na 10 sekund bateria zmalała o aż 3%  w ciągu 10 sekund, a w tym czasie nie były wykonywane zdjęcia, lecz aparat był po prostu   włączony  . Telefon nie był narażony na działanie wysokiej temperatury ani słońca . Kolejna rzeczą jest to, że procent naładowania baterii nie spada w dół pojedynczo, aczkolwiek spada ,, parami ,, po kilka procent na raz. 

Dodatkowo zauważyłem dziwną diodę palącą się na kolory zielony lub pomarańczowy obok poziomu naładowania baterii, w tedy, kiedy używany jest aparat lub kiedy dzwonię. 

Martwi mnie ta ikona, ponieważ nikt z moich bliskich, mający ten sam model telefonu lub nowszy z tym samym systemem nie ma nic takiego. 

Pragnę również wspomnieć, iż mimo wyłączonej funkcji śledzenia z każdej aplikacji oraz dezaktywacji GPS ta bateria nadal spada. 

Najgorszy wynik jest jednak podczas  korzystania z danych komórkowych, gdzie bateria spada nawet o 10 % na raz  nie mówiąc już o włączania Bluetooth 

Już kiedy korzystam z telefonu automatycznie wchodzę do ustawień i ręcznie wyłączam wifi i funkcje Bluetooth aby ograniczyć ten spadek. 

Jaka jest tego przyczyna ? Próbowałem resetować telefon, jak robi to większość osób w podobnych przypadkach lecz nic to nie dało. Czy może zainstalowanie aktualizacji 14. 1 to zmieni ?

• Przesyłam screen z diodą , o której wspominałem wyżej

iPhone 7 Plus, iOS 14

Posted on Oct 14, 2020 2:34 AM

Reply

Similar questions

1 reply

Oct 14, 2020 2:58 AM in response to Pangrupowy

Chroń i przedłużaj żywotność baterii swojego iPhone'a:

1. Informacje o zużyciu baterii w telefonie iPhone, iPadzie i iPodzie touch ...
  2. Baterie - Maksymalizacja wydajności - Apple (IN)
  3. Bateria i wydajność iPhone'a

Wypróbuj również niektóre z tych opcji.

1. Unikaj dublowania ekranu
  2. Włącz tryb niskiego zużycia energii
  3. Włącz Auto Lock (1 min): - w trybie niskiego poboru mocy będzie to 30 sek
  4. Wyłącz automatyczną odpowiedź
  5. Wyłącz powiadomienia push dla aplikacji, których nie używasz często
  6. Trzymaj iPhone'a twarzą do dołu, aby zapobiec wyświetlaniu powiadomień na ekranie
  7. Włącz automatyczną jasność: - Ustawienia> Ogólne> Dostępność> Dostosuj wyświetlanie> Automatyczna jasność [Włącz]
  8. Ręcznie zmniejsz jasność z Centrum sterowania
  9. Jeśli chcesz oglądać ciągłe wideo. Przesyłaj strumieniowo do telewizora lub monitora
  10. Nie wymuszaj zamykania aplikacji; Aplikacje, których nie ma na ekranie frontendu, są wstrzymywane przez system w celu oszczędzania energii. Ponowne uruchomienie aplikacji wymaga więcej energii. Aplikacje, które są otwarte w tle, wykorzystują dużą pamięć, to mit, a ich zamykanie przyniesie efekt przeciwny do zamierzonego
  11. Usługi lokalizacyjne mają być dozwolone tylko podczas korzystania z aplikacji
  12. Skonfiguruj iPhone'a tak, aby rzadziej pobierał wiadomości e-mail i dane kalendarza z Internetu
  13. Wyłączam odświeżanie aplikacji w tle 
  14. Naładuj, zanim spadnie poniżej 20-30%
  15. Spróbuj połączyć się z zaufanym Wi-Fi, jeśli kiedykolwiek będzie dostępne zamiast sieci komórkowej
  16. Włącz tryb samolotowy na obszarach o słabym zasięgu sieci komórkowej i Wi-Fi. Twój telefon próbuje ponownie połączyć się z brakującą / słabą siecią. To zużywa dużo energii
  17. Wyłącz Wi-Fi i Bluetooth w roamingu lub poza zasięgiem
  18. Włącz „Asystent Wi-Fi”: Ustawienia> Sieć komórkowa lub Ustawienia> Dane mobilne> Asystent Wi-Fi [Włącz]
  19. Okresowo sprawdzaj stan baterii (Ustawienia> Bateria> Kondycja baterii)

This thread has been closed by the system or the community team. You may vote for any posts you find helpful, or search the Community for additional answers.

Szybki spadek % baterii oraz niewiadoma dioda w aparacie

Welcome to Apple Support Community
A forum where Apple customers help each other with their products. Get started with your Apple Account.