Previous 1 2 Next 21 Replies Latest reply: May 18, 2013 1:01 PM by J-Powers
Eamann a' Chnoic Level 1 Level 1 (0 points)
Hi!

Since installing iLife 11 I can no longer import iPhoto images into my iMovie projects. Here's the detail:

I select a photo from my iPhoto collection using the multimedia navigator in the bottom right-hand corner of iMovie. I drag an icon of the photo into my iMovie project. The icon appears a few seconds later in the project. But when I play the project, the photo is not shown, the previous sequence freezes for the duration of the time that the image was meant to appear. What's wrong?

Similarly, the iMovie function which is supposed to identify iPhoto images corresponding to the event I am working on, does not work.

I have an Intel iMac and the latest versions of Snow Leopard, iMovie and iPhoto (version iLife 11).

I am naively shocked that two iLife programmes do not interact seamlessly.

Thanks in advance for taking time to help me!

eamann

iMac, Mac OS X (10.6.6)
  • AppleMan1958 Level 7 Level 7 (27,385 points)
    What is the format of your photos?
    JPEG and PNG should work great. PSD and RAW, not so much.
  • Eamann a' Chnoic Level 1 Level 1 (0 points)
    Thanks for your quick reply!

    The photos are in fact all JPEG, taken with a Canon Digital Ixus 110 IS and imported directly into iPhoto.

    I read elsewhere that the problem may be due to the fact that iPhoto 11 is deleting the JPG ending and that iMovie cannot therefore "see" the photos, but I do not know how to correct that. I also suspect that Apple would not allow such a basic problem to arise.

    What do you think?

    Eamann
  • Jasmatty Level 1 Level 1 (0 points)
    Eamann

    I am having the same problem as you. My photos appear in the storyline but just play a frozen still of the previous clip.

    Did you manage to resolve this?

    Any help would be appreciated.

    Thanks
    Jasmatty
  • docsocrates Level 1 Level 1 (0 points)
    Having the same problem — you explained it perfectly. Any help on this one would be greatly appreciated.
  • romantiq_rik Level 1 Level 1 (0 points)

    i know this is not a final solution. BUT i was going crazy tonite trying to see the "last import" in the import photo section in imovie...i saved the pic(which was artwork from photoshop) in iphoto, it showed it as the last import...but nothing,at all in imovie  i was able finally get the pic into imove:

        

     

                                       In Iphoto i click on "export" exported the pic to "movies" the tab opens "imovie events"..i click on the event i was working on and it was loaded as a "clip"( pain in the ***? yes..but it does work.)    seeing that there was a huge f'n echo out there about the real mac solution

  • belperfury Level 1 Level 1 (0 points)

    I am having the same problem too, but from Aperture rather than iPhoto.

     

    It started happening just today on all my projects, and it makes using iMovie for making movies of my photos impossible.

     

    Any help would be great...

  • JungleDoctor Level 1 Level 1 (0 points)

    Found a workaround. I'm using iMovie 11, and Aperture 3.1.1 and iPhoto 9.1.1

    I"ve had the same problem. Dragging pic from Aperture or iPhoto onto timeline of iMovie, it appears on the timeline, but when viewing the movie, it fails to appear with either the image before or after frozen there instead. I've noticed some of the formatting of the dragged image is applied to the freeze. I noticed the problem wasn't there initially, and once or twice a dragged image seemed to function correctly. Tried JPEG, Tried RAW, tried moving pic from Aperture to iPhoto. None of this helped me.

    Anyway in my searches to fix this problem, I noted that one contributor imports pics to imovie by a novel method. They export the image from iPhoto or Aperture to the desktop, then drag the image from the desktop onto the iMovie timeline. So I tried that and PRESTO, the image played perfectly.  I've applied this workaround several times in the last half hour with images from iPhoto and Aperture , and it continues to work. Hope this helps you too.

    John

  • John Cogdell Level 5 Level 5 (4,605 points)

    JungleDoctor wrote:

     

    Anyway in my searches to fix this problem, I noted that one contributor imports pics to imovie by a novel method. They export the image from iPhoto or Aperture to the desktop, then drag the image from the desktop onto the iMovie timeline. So I tried that and PRESTO, the image played perfectly.  I've applied this workaround several times in the last half hour with images from iPhoto and Aperture , and it continues to work.

    John - that's an excellent workaround which I've used on the odd occasion. But be aware that if you subsequently move the image from the Desktop to another location, the project may lose track of it (the project links to the image file). If you right-click on the image in the project before moving it, then select Reveal in Finder, you will be taken to Desktop in Finder. But if you do the same after moving the image, Reveal in Finder doesn't work, that is, nothing happens. The image may still be viewable in the project, but I'm not sure that it will always remain that way.

     

    What I do with problem images in iPhoto is drag them to the Desktop, then open in Preview. From Preview I then Save As a jpeg file (even though it may already be in jpeg format). Finally, I re-import the saved image to iPhoto and use that image in iMovie - secure in the knowledge that I'm unlikely to move it again once stored in iPhoto. Re-saving images in Preview seems to help when they are not playing well with iMovie (or iPhoto for that matter).

     

    John

  • Jake Mark Level 1 Level 1 (5 points)

    Has anyone figured out a real fix to this problem.  I have just replaced my hard drive and no it seems I can't load pictures.  Movies import fine but no stills.  I have even tried the tricks and work arounds mentioned here but I have had no success.  Please help as I need to get some videos made.

     

    Thanks,

    Jake

  • coryaa Level 1 Level 1 (0 points)

    I found that by changing the photo's filename extension from .jpg to .jpeg took care of the problem. It is as simple as navigating to the picture file in Finder, hitting enter (to change the file name), and changing the extension .jpg to .jpeg. If you cannot see the filename extension you may need to go to Finder Preferences and check the box labeled "Show all filename extensions."

     

    Hope that helps. Hope even more that the issue is corrected by Apple.

     

    Cory

  • littlewombat Level 1 Level 1 (0 points)

    I found that importing the photos to your project first, and then adding video results in all photos being visible without having to change their file name or location. Good luck.

  • hjuk Level 1 Level 1 (0 points)

    Thanks Jungle Doctor - your solution worked. Changing ".jpg" to "jpeg" didn't work for me.

     

    But isn't this just so daft that we're scrabbling round here trying to finf workaorunds to something that just plain doesn't work. I mean it's dire.

  • danteolivia Level 1 Level 1 (0 points)

    I tried all of these suggestions with no luck. What i did find worked (for me) was exporting the jpeg/jpg from iPhoto to my desktop as a png then dragging that file into the timeline-

    YIKES!

    At least I am back up and running

  • brigittegreece Level 1 Level 1 (0 points)

    I tried your solution as it sounded really straightforward  ( the image on desktop and then dragging on time line of the i movie project ) but nothing happened maybe I did something wrong ??

     

    Or is there another solution, it seems that quite lot of persons have this problem and for quite some time already.

     

    All help is welcome

     

     

Previous 1 2 Next