6 Replies Latest reply: Nov 13, 2011 8:05 AM by Allan Jones
Moose123 Level 1 (15 points)

Yesterday I got a new external USB Hard Drive (WD My Passport for mac) It showed up perfectly fine yesterday in the morning while plugged into the USB hub that I have. Just today it won't show up anymore. It's plugged in the same way. Nothing else is plugged into the USB hub. The hard drive lights up and spins and shows a solid light afterwards but does not show up at all on the desktop devices etc. If I plug it into a USB port directly on the macbook pro it shows up fine. Anyone know what is going on? I even tried another USB hub and the same result happens.


MacBook Pro, Mac OS X (10.6.8)
  • Allan Jones Level 7 (33,957 points)
    If I plug it into a USB port directly on the macbook pro it shows up fine.

     

    That sounds like you are trying to run the drive off a bus-powered USB hub ("bus-powered' = no separate power supply for the hub). The USB ports often cannot provide enough power to run a bus-power hub and drive, as the drive need a lot of power for its motor. It get worse if the hub also has a printer or other stuff attached.

     

    Self-powered hubs (have their own power supply) are cheap and generally cure such issues.

  • Moose123 Level 1 (15 points)

    The USB hub has a power supply. I said that in my first post. I also said it worked fine yesterday. No offense but did you even read my full post?

  • Allan Jones Level 7 (33,957 points)
    The USB hub has a power supply. I said that in my first post.

     

    I'll admit to having a "low-vision morning" today but, after seeing your response I kicked up the font size for a thorough reread and, using the Safari search function for the word "powered," it only shows up in my response.

     

    No offense but did you even read my full post?

     

    Yup. Several times. If my computer is omitting certain words from posts, I apologize.

     

    As far as an action based on what I now know, I'd recommend returning the WD and trying another, or getting one from Other World Computing ( http://eshop.macsales.com/shop/firewire/ ). WD bare drives are excellent but their external enclosures are loosing street cred around here. I've never heard anyone complain about a OWC enclosure and OWC is a Mac-friendly vendor,

  • Retired Engineer Level 4 (2,735 points)

    Moose123 wrote:

     

    The USB hub has a power supply. I said that in my first post. I also said it worked fine yesterday. No offense but did you even read my full post?

    Actually you did not say that in your first post.  I had the same question when I read your post.

  • iinami Level 4 (1,440 points)

    Retired Engineer wrote:

    Actually you did not say that in your first post.

    thirded. there is nothing about powered in the first post.

  • Allan Jones Level 7 (33,957 points)

    Thanks RE, I thought my flakey eyeballs had cashed in theri chips!