Skip navigation

Batch repairing spots?

649 Views 2 Replies Latest reply: Mar 8, 2012 10:17 AM by léonie RSS
léonie Level 8 Level 8 (46,460 points)
Currently Being Moderated
Mar 8, 2012 9:13 AM

TarusaCombined.png

Hello,

all my recent images show darker spots, most noticeable on the blue sky . These spots can be retouched by cloning some other part of the sky, but that is a lot of work. Since these spots always appear at the same pixel locations I tried to lift and stamp the patch, but this will also lift the straightening, what I do not want.  Is there a smarter way to use the brush mask for batch repair than "Lift & Stamp"?

 

And a second question - not really an Aperture question, but I wonder what might have been causing this corruption? Perhaps one oft the experienced photographers here can help me? The lens of my camera (Lumix FZ28, single lens digital camera) was very clean, and the cold winter air was very dry, so I do not think that moisture or dirt on the lens might have been the problem. Right now - back in Hamburg - the camera again takes perfect pictures, no spots. But is there a way (better handling of the camera) to prevent such corruptions in future?

 

Regards

Léonie

 

Aperture 3.2.2

 


MacBook Pro, Mac OS X (10.7.3), 17'', 2,2 GHzIntel Cor i7, 8 GB RAM
  • Kirby Krieger Level 6 Level 6 (11,565 points)
    Currently Being Moderated
    Mar 8, 2012 9:38 AM (in response to léonie)

    Expand the "Adjustments" section in the Lift & Stamp HUD and delete the line "Straighten" after lifting and before stamping.

     

    (Lift & Stamp can be refined this way with all settings it handles.)

     

    For spots in skies (and forests ), I find "Repair" works as well as, and easier than, "Clone".  Leave checked "Automatically choose source".  If the spot is circular-ish, I check "Detect edges" as well.  I leave "Opacity" set to "1", and use as much softness as the Image allows, up to "0.5" which has proven to be more than enough.

     

    Stamp the Images you want to fix, and then manually examine each to make sure the repair didn't make things worse.

     

    From the images, and the fact that the spot went away, the only conclusion I can draw is grease or some other substance, perhaps not visible, on the lens. (Added: Fwiw, that kind of larger, softer, more generalized mark is not, IME, indicative of sensor dirt.  If it were a removable-lens camera, I'd suggest cleaning the back of the lens as well -- but it's not.  The only thing left is the front of the lens.  Were you using a screw-on filter by any chance?)

     

    (Added: Pretty color, btw.  I think I saw in your "location" here in Apple Discussions that you were in Russia -- is that where these exposures were recorded?)

     

    Message was edited by: Kirby Krieger

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (1)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.