Skip navigation

SD Card not showing after Mountain lion Update

34034 Views 43 Replies Latest reply: Oct 22, 2013 10:40 PM by bl1955 RSS
1 2 3 Previous Next
connorfitz89 Calculating status...
Currently Being Moderated
Jul 29, 2012 11:18 AM

This is really confusing me.

 

This morning I used the card reader in the imac to copy files, after the update the imac wont recognise my SD cards (including the one that worked this morning), they are not coming up in disk utility either.  However when i take it out i get the error message saying that i never ejected it properly.

 

Any help would be apreciated!

iMac, OS X Mountain Lion
  • rkaufmann87 Level 8 Level 8 (40,530 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 29, 2012 11:29 AM (in response to connorfitz89)

    Open Terminal (Applications-Utilties-Terminal) and open a Terminal window and copy and paste this command:

     

    Killall Finder

     

    Then insert a SD card and test again. If it still won't work restart the computer in Safe Mode and then restart normally.

  • susanfromchatham Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jul 30, 2012 10:25 PM (in response to connorfitz89)

    i'm having the same problem on my 2010 27" imac

     

    could apple have missed something?

  • Astroleptirobot Level 1 Level 1 (0 points)

    I'M having a similar issue on my mid-2011 MBA. Going to About My Mac->More Info->System Report then to "Card Reader" says "This computer doesn't contain any Apple Internal Memory Card Readers." This is since my upgrade to the release build of Mountain Lion. I'm fairly certain that it still worked on the last developer preview I had.

     

    I've booked an appointment at the Apple Store this morning, I'll see what they find.

  • Philip Hoyos Calculating status...

    Im having the same issue - and I know it worked prior to my upgrade. Im running a Macbook Pro 2010 edition.

  • Astroleptirobot Level 1 Level 1 (0 points)

    So I went to the Apple store at the Genius bar, tech guy plugged my MBA in and had a diagnostic tool running that looked like it was built on Mac OS 9 (I kid you not). The UI showed a yellow "!" warning icon over the motherboard icon, which didn't bode well. He did solve the issue however. I apparently had leftover drivers from previous versions of Mac OS (from the Mountain Lion developer previews I suppose). SD card reader now works.

  • leolodreamland Level 1 Level 1 (0 points)

    i'm not in the genius bar, anyone got a solution? my macbook pro 2009 does not see any card i put in after ml upgrade...

  • thatsfixedit Calculating status...

    Click on 'Finder' 'Preferences' - tick the box 'external disks'

  • leolodreamland Level 1 Level 1 (0 points)

    that's all it is... sheesh. thankyou!

  • Philip Hoyos Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 13, 2012 1:45 AM (in response to connorfitz89)

    This does not solve my problem. My card reader will still not show anything. I have checked Disk Utility, the system information, tried to open iPhoto to see if that would tricker anything - but alas. I even opened up VMware to see if that would make a difference. It is as if the card reader does not read any cards at all - and it used to work prior to the upgrade.

     

    This is what I get from the System Information:

    Built in SD Card Reader:

     

      Vendor ID:          0x14e4

      Device ID:          0x16bc

      Subsystem Vendor ID:          0x14e4

      Subsystem ID:          0x0000

      Revision:          0x0010

      Link Width:          x1

      Link Speed:          2.5 GT/s

    So it is still there and should be working.

  • yantaialec Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 25, 2012 4:53 AM (in response to thatsfixedit)

    thatsfixedit wrote:

     

    Click on 'Finder' 'Preferences' - tick the box 'external disks'

    Same issue for me. Finder>prefs doesn't work.

    All boxes are ticked and still nothing.

     

    About this mac>more info>card reader gives me this:

     

    Built in SD Card Reader:

     

      Vendor ID:          0x14e4

      Device ID:          0x16bc

      Subsystem Vendor ID:          0x14e4

      Subsystem ID:          0x0000

      Revision:          0x0010

      Link Width:          x1

      Link Speed:          2.5 GT/s

  • charliemoss Calculating status...

    rkaufmann87's suggestion above worked for me.

     

    • Remove SD Card

    • In Terminal enter Killall Finder

     

    • Put in SD Card
1 2 3 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (2)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.