Previous 1 2 Next 16 Replies Latest reply: Nov 19, 2012 1:16 AM by Bruno Filipe
Kokomoko Level 1 (0 points)

Hello. I'm using an ear training program like EarMaster 5 and i'm routing it with IAC in Mainstage because the souds of EM aren't very promising. As long as i practise with a piano sound everything is fine. But when i change sound in Mainstage (say an organ) it doesn't play me the first tone. It always with no exeption skips the first tone of the arpeggio that EM plays me and starts from the second tone. The funny thing is that Mainstage shows that the first tone is received, it registers it in the toolbar, shows which tone it is, but it doesn't play it. This hapens with mabye 70% of the sounds in mainstage. Why is this happening?


iMac, Mac OS X (10.6.8)
  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Hi Kokomoko,

     

    It´s clear that communication is done from EM throw MS seems to me it´s a case of missing wav´s for those instruments. But confirm it by doing:

     

    Connect a keyboard and play some of those notes. Does it play it?

     

    Try another thing, if you have a third part VST/AU (one that doesn´t came with MS - B4/Nexus/Kontak/etc) load it into MS and try it. Does it play it?

     

    Post your results.

     

    Hope i´ve helped you.

     

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    Hello Bruno,

     

    I've already checked that. It's not missing a wav, it sounds on keyboard, tried on third party plugin also, it works ok. Strange.

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Kokomoko,

     

    What do mean with tone? You have a patch with a layered piano and organ or a piano patch and change to organ patch?

     

    Can you post a print screen or send the concert to me?

     

    It may be different things but need more information.

     

    It could be different midi channels, Mainstage not assuming IAC, configuration problem.

     

    You may try to send midi throw IAC from other program (logic/live/etc)?

     

    Post your results.

     

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    I have a piano patch loaded in Mainstage. With this patch everything works ok. But if i change to different patch (channel strip) (for example organ or clav, no piano, only one layer) Mainstage doesn't sound the first note (tone) of the arpeggio that Earmaster plays. For example: EM plays C-E-G-B. What i hear is Silence-E-G-B. It shows the C in the toolbar of Mainstage but it doesn't sound it. I'm using only the factory presets for this.

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Kokomoko,

     

    I understand you . A bug may have occur.

     

    Can you try the things I said or send the concert?

     

    You may try other software (like Midi Patchbay - http://notahat.com/midi_patchbay).

     

    Post your results

     

    Hope I´ve helped you

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    Thanks, i will try.

     

    How do i send you the concert?

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Kokomoko,

     

    You can send by www.wetransfer.com // www.sendspace.com. My email is brunofilipe.bm@gmail.com.

     

    Bruno Filipe

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Hi Kokomoko,

     

    Mission acomplish

     

    I know why you don´t have sound on that organ.

     

    I send you back the concert. But now try to do the same (use EM) with the other patchs. You get sound right?

     

    Post the results

     

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    Hello Bruno,

     

    I can't open the concert, says:

     

    "The Concert could not be opened, because it is corrupted. Please restore it from a backup"

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    I´m sending you another with some patch that you may import (command + I) to your organ concert and then try with EM.

     

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    Thanks, but i still cannot open it.

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Ok no problem we can try that other way.

     

    Open Mainstage and open the Keyboard with pathes template.

     

    Choose some patches like classic hip hop lead // deep funk clav // marimba.

     

    Probably everything is good with EM right?

     

    Bruno Filipe

  • Kokomoko Level 1 (0 points)

    Ok, marimba works. But classic hip hop lead and deep funk clav are skipping the first tone. I said in my first post that mabye 70% of the patches are skipping the first tone. Here are those:

     

    - all electric pianos

    - all organs

    - all clav

    - all warped electric pianos

    - all warped organs

    - all warped clav

     

    Wait a minute. Now i figured out that only those patches that are from EXS24 are working well. Every other plugin is skipping the first tone. Thats it.

  • Bruno Filipe Level 2 (160 points)

    Hi Kokomoko,

     

    That´s strange

     

    But i´ve asked you on third part VST and you say it was ok. It really only works with EXS24?

     

    My thought was that the arpeggio was on a low octave like C-3 or C-4 and you will see that many patches dont have those wavs (but piano does).

     

    At last resort.... reinstall Mainstage.

     

    Bruno Filipe

Previous 1 2 Next