4 Replies Latest reply: Nov 26, 2012 10:49 AM by Bob Timmons
mwillett5 Level 1 (0 points)

When I plug in my airport express it turns green for about a second, then amber briefly then shuts off. This happened suddenly a few months ago and I use it to power my external speakers. Any help would be appreciated.

  • Bob Timmons Level 10 (98,344 points)

    Unfortunately, this behavior is usually and indication of an internal power supply problem with the Express.

     

    Try the following as a "last chance" attempt to see if a Factory Default Reset will help:

     

    Power off the Express for a few minutes

    Hold in the reset button first with a pen, and continue to hold it in for an additional 9-10 seconds while you simultaneously plug the Express back in to power

    Wait a full minute for the Express to restart

     

    If the Express is operating correctly, the amber light will stay solid for 25-30 seconds or so and then begin to slowly blink amber

     

    If you try the Factory Default Reset a few times with no improvement, the Express will need to be replaced.

  • John Galt Level 8 (45,985 points)

    In the past the KB article you just read indiated a dark LED means the Express either has no power "or has failed".

     

    I think it's the latter

  • mwillett5 Level 1 (0 points)

    After following these instructions the same thing happened. Thanks for your help, looks like I'll be getting a new one for Christmas!

  • Bob Timmons Level 10 (98,344 points)

    The upside is that the "new" Express is a much improved version....for the same price as before.

     

    When you have a few minutes, please mark this thread answered, so that it might help other users with the same question.

     

    Thanks