1 2 3 4 Previous Next 48 Replies Latest reply: Mar 23, 2014 12:15 AM by Lonny Eachus
mstg Level 1 Level 1 (0 points)

All my system icons dissapeared from at least:

- menu bar

- finder

- preferences

 

Icons from other software still are visible.

The "Space" for the icons is still reserved and clickable.

All other User Accounts are still working as intended.

 

I think it occures since today.

Did not made any changes, but if I remember right there was a small OSX Update yesterday,

that I executed today or yesterday night.

But I dont remember the content.

 

I tried to:

- restart

- log out

- started with cmd + r and used disk utilities to repair the disk (no problems)

- used onyx to repair preferences, user rights, plist

- manually deleted plist for finder, dock, systemui

- killall for dock, finder, systemui

 

 

Bildschirmfoto 2012-11-28 um 13.55.51Mi., 28. Nov 12.png

 

Bildschirmfoto 2012-11-28 um 14.02.30Mi., 28. Nov 12.png

 

524FA1BB-446A-4BEB-9CF4-EB27F94B16DB.png

 

Any help is appreciated.

 

At first the spotlight service just worked right (it tried to initialize new after repair tries),

but now spotlight icon is completely dissapeared and the cmd + space does nothing.

 

regards

M


MacBook Pro with Retina display, OS X Mountain Lion (10.8.2)
  • 1. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    macjack Level 9 Level 9 (50,520 points)

    mstg wrote:

     

     

    - used onyx to repair preferences, user rights, plist

    Did you clear LaunchServices cache also?

  • 2. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    drdocument Level 4 Level 4 (2,995 points)

    Do you have a backup? If not, make one.

    If resetting Launch Services database doesn't help...

     

    Do you have any non-Apple login items (in Users & Groups prefs), extensions or preference panes, or other non-Apple software which affects the System? If so, uninstall it.

     

    Reset PRAM.

     

    Then reboot into Recovery HD (with Cmd-R) and reinstall Mountain Lion (just normal install, NOT clean install). Then check App Store for updates and apply.

     

    Hope this helps.

  • 3. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    mstg Level 1 Level 1 (0 points)

    Yes I did.

     

    But to be very sure i just executed the whole section in onyx again:

    - launch services

    - dyld's

    - folders

    - spotlight

    - mailbox indexes

    - help viewer

    - volume positions

  • 4. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    mstg Level 1 Level 1 (0 points)

    Hmm, do you mean this with "any non-apple login items"?

     

    Bildschirmfoto 2012-11-28 um 14.14.54Mi., 28. Nov 12.png

  • 5. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    drdocument Level 4 Level 4 (2,995 points)

    Sorry, but your images are not appearing, only a box with image name and a question mark.

    Just be sure all login items are ML-compatible.

    Did you migrate from an older Mac or is your MacBook Pro (retina) all new?

    If new, what non-Apple software have you installed, if any?

  • 6. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    mstg Level 1 Level 1 (0 points)

    drdocument wrote:

     

    Do you have a backup? If not, make one.

    I will this evening, dont have one, because the initial setup needed too much time. :/

     

    drdocument wrote:

     

    Do you have any non-Apple login items (in Users & Groups prefs), extensions or preference panes, or other non-Apple software which affects the System? If so, uninstall it.

    Not sure if I know which items you mean.

    I searched in preferences/user & groups/current user for login objects.

    But there wasnt one (I remember before clean up there were about a dozen of login objects).

    If I looked into the menu bar there was still menu tab, google, etc.

     

    Now I tried to deinstall all Apps/Prefs/Login Objects through App cleaner:

    Menu Bar (login):

    - Menu Tab

    - Google Tab

    - Bamboo Tablet (the icon still apears)

     

    Pref Panes:

    - Flash

    - MySQL

    - SwitchRes

    - Bamboo (stil appears)

    - DivX

     

    After that I executed the pram reset,

    but nothing helped.

    Still not working.

     

    I will try to reinstall this evening.

  • 7. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    mstg Level 1 Level 1 (0 points)

    drdocument wrote:

     

    Sorry, but your images are not appearing, only a box with image name and a question mark.

    Just be sure all login items are ML-compatible.

    Did you migrate from an older Mac or is your MacBook Pro (retina) all new?

    If new, what non-Apple software have you installed, if any?

    Weird. Thus are normal Apple Screenshots.

     

    Its my normal MacBook Pro Retina 15" that I use since some months.

    I did nothing change, except the small update and some days ago an onyx clean up.

     

    I have a huuuuge bunch of non apple software installed.

    Most for developing like IDE's, Version Tools like svn, git, several browsers, some games, and so on ...

  • 8. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    macjack Level 9 Level 9 (50,520 points)

    What happens in another account, like Guest or create a fresh user account?

    Also have you tried starting in Safe Mode and see if the problem still occurs?

    Restart holding the "shift" key.

    (Expect it to take longer to start this way because it runs a directory check first.)

  • 9. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    drdocument Level 4 Level 4 (2,995 points)

    Thanks.

    The image viewing problem must be on my machine. Checking on it.

     

    It does seem like the recent update is the most likely suspect, especially if all was okay before the update.

     

    Just checked, and images in posts are still appearing in other threads. Are you adding images with the camera icon in the reply toolbar here? I am pretty sure that is the only way to add an image. I have the following message above the window whenever I click "Reply."

    Please add the image directly by clicking Insert Image (camera icon). We cannot accept linked or embedded images.

  • 10. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    mstg Level 1 Level 1 (0 points)

    macjack wrote:

     

    What happens in another account, like Guest or create a fresh user account?

    All other accounts are working fine.

    Even new created accounts. (tried two times)

     

    macjack wrote:

     

    Also have you tried starting in Safe Mode and see if the problem still occurs?

    Restart holding the "shift" key.

    (Expect it to take longer to start this way because it runs a directory check first.)

     

    I will try this.

  • 11. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    macjack Level 9 Level 9 (50,520 points)

    drdocument wrote:

     

     

    The image viewing problem must be on my machine. Checking on it.

    No, the images don't appear on mine either.

  • 12. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    drdocument Level 4 Level 4 (2,995 points)

    Just checked, and images in posts are still appearing in other threads. I am pretty sure that is the only way to add an image. I have the following message above the window whenever I click "Reply."

    Please add the image directly by clicking Insert Image (camera icon). We cannot accept linked or embedded images.

  • 13. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    macjack Level 9 Level 9 (50,520 points)

    Yes, that was changed on the last ASC maintenance.

     

    EDIT: Just to be clear... yes, that is the way to post an image. Click the camera icon, Choose file > Click on Insert Image.

  • 14. Re: All my system icons dissapeared (finder, menu bar, preferences)
    macjack Level 9 Level 9 (50,520 points)

    mstg wrote:

     

    macjack wrote:

     

    What happens in another account, like Guest or create a fresh user account?

    All other accounts are working fine.

    Even new created accounts. (tried two times)

     

    So, the isssue is only in your own user account. You need to sort it out there. A re-install will not repair anything in your user. Only a clean install would do that and only until you re-installed the offending software(s).

1 2 3 4 Previous Next