Previous 1 2 Next 18 Replies Latest reply: Mar 8, 2016 11:48 AM by thatuncutraw
Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

When I connect the magsafe connector to my new 13" Retina Macbook Pro, there is often a delay before I see any light on the magsafe adapter. I *think* the delay is longer the more the battery is depleted. The delay is up to 45 seconds, and it's a bit disconcerting - you're never quite sure whether it's plugged in properly, or whether you've forgotten to switch on the powerpoint! Anyone else seen this?

 

Thanks.

  • Courcoul Level 6 Level 6

    Yeah, it's sort of normal. Mine takes about a second or two; definitely not instantaneous.  However, 45 seconds seems excessive. Have you tried resetting the SMC?

     

    http://support.apple.com/kb/HT3964

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    Thanks, Courcoul. Do you have a Retina MBP too? A second or two is what I've experienced on all other Apple laptops, but, as you say, 30 or 40 seconds seems excessive. If you do have a Retina, have you seen what happens if the battery is fairly depleted? I rang Apple support. The guy put me on hold for a bit while he tested a couple of Retina MBPs himself. He said he experienced the same issue, but hadn't noticed it before. Just wanted to make sure others have seen this too. Oh, and yes, I've done an SMC and a PRAM reset.

  • Courcoul Level 6 Level 6

    I don't, but my boss just got one. Unfortunately (the following will probably irk more than one of the locals... ), battery life has been so good for her that she doesn't even carry the power brick anymore. When we took it out of the box the first time and I plugged it in to update all the missing patches & migrate her stuff, I had no idea to watch what the MagSafe 2 would do, so I don't remember if  this delay presents itself on a brand-spankin-new Retina.

     

    And, of course, this may be a clue to the mystery. Maybe it's a MagSafe 2 thing....

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    Hey, maybe you could ask her to keep an eye out for this issue. But no problem if that's not a possibility. I still appreciate your input.

  • nipunchopra1792 Level 1 Level 1

    Hi Mate

     

    you still having the same issue? If not what did you do to resolve it? I bought the rMBP 5 days ago and had the same delay in charging issue straight out of the box

     

    Cheers

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    It was interesting. I rang Apple, and the guy got me to hold on while he checked other rMBPs. He came back and said they all did it. I didn't really believe this, since mine was intermittent, and maybe dependent on the battery charge at the time. I let the whole thing go. It wasn't that big a deal . If the light didn't come on, I could usually remove and reseat the Magsafe adapter and things would be fine,

     

    And then a couple of weeks later, I got a call out of the blue from Apple saying they wanted to "capture" my machine for further anaylsis, and that if I was OK with that they would send me a new machine. They even let me keep the old one until the new one arrived (with a credit card guarantee), then I sent the old one back. So obviously this must have been a known issue.

     

    And the new one? Still has the same intermittent problem! Doesn't really seem to affect anything though. I let my email contact at Apple know this, but didn't get any further feedback.

     

    Is yours intermittent too? Sometimes the light does come on straight away and sometimes not?

  • Courcoul Level 6 Level 6

    Had the opportunity to use my boss' 15" rMBP. Sure enough, a 2-3 sec delay from when you put the MagSafe2 in place and the light comes on. Plus it always comes up green but will switch to orange if needed, after a further delay, usually longer than the first.

     

    All this is purely courtesy of the SMC, as the power brick only has two conductors in the wire and the light show is run locally on the tip of the connector.

     

    Retrospectively, one thing I failed to check is what happens when you plug the MagSafe first and the power brick to the wall socket last. Will there also be a delay?

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    The delay for me, when it occurs, can be up to a minute...

  • nipunchopra1792 Level 1 Level 1

    Interesting...mine was doing the exact same thing. I even timed it yesterday and it took 40 seconds. I was in no mood to exchange it as it had taken me about 2 days to get all my stuff on it and its been covered all over the body with a protector as well. This is what i did though and it seems to work for me. I plugged the charger into a lone socket (previously it was plugged into a multi socket adapter) and I replaced the cable that goes from the power brick to the wall (I had a spare one my partner bought me) and for the last 5 times its come on almost instantly. Even after leaving it all night off charge and charging it first thing in the morning it just worked! I recommend you try someones elses power adapter and see if the same thing happens. The power adapter my partner bought me was a 15 inch retina one as I figured I best get the highest power one as macs dont draw any more power then they need and if i swapped machines maybe to a 15 the adapter would still be adequate. Where is your charger plugged? Into a lone socket?

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    Mine's into a power board, not directly into a socket. Please report back whether you continue to have success. I'm pretty sure mine's worse when the battery is more depleted, but can't be sure. Definitely not the adapter itself, because when Apple sent me my new machine and I had both for a short time I tried both adapters and they both had the problem.

  • nipunchopra1792 Level 1 Level 1

    defo works mate. Can you plug it straight into a socket and let me know if it makes a difference?

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    I will try, but it won't be definitive for a few days because the problem is intermittent (and I don't actually need to charge that often either).

  • jepalan Level 1 Level 1

    I have an 11-inch (non-retina) mid-2011 Macbook Air doing exactly the same thing.  This has only started recently, but it has happen three different times.  When the battery is low (this morning it was 8%) - it takes roughly a minute before the magsafe connector's green-then amber light comes on and for the MBA to show that it is charging. 

     

    First two times this happened, I was working on a critical work project and thought the charger or connector had gone bad (PANIC), but this morning, I just waited without touching anything and it came on by itself.  I'm getting a new charger today, just in case.

  • Stephen Dawson1 Level 1 Level 1

    Very strange isn't it? My rMBP still does this from time to time, but I've learnt to just ignore it. Doesn't seem to affect anything, and the battery behaves just fine.

Previous 1 2 Next