10 Replies Latest reply: Jul 20, 2013 3:17 PM by léonie
Showglow Pix Level 1 Level 1

Hi Guys,

 

I have just updated to Aperture 3.4.5.

 

Annoyingly the adjustment brushes and sliders such as "straighten" no longer work. They are added to my adjustments panel when I select them from the drop-down menu, but are accompanied by the sound of the dreaded apple beep (suggesting something is wrong) and do not change the cursor into the appropriate tool, thus preventing me from carrying out these particular adjustments.

 

If someone has any solutions for this problem, it would be greatly appreciated!

 

Thanks.


Aperture 3, Mac OS X (10.7.5)
  • léonie Level 10 Level 10
    expertise.photosformac
    Photos for Mac

    Are there any warning badge overlays on the image thumbnails? Broken arrows, exclamation points, when you enable badge overlays?

    Screen Shot 2013-07-18 at 13.12.16.png

    Have you checked, if Quick Preview is enabled? (From the "View" mnu, Quick Preview) If that should be on, disable it.

  • Showglow Pix Level 1 Level 1

    No, thanks for trying. This is really strange.

     

    No warning labels.

     

    Quick preview is disabled.

     

    I have quit aperture and reopened.

     

    Shut-down computer then reopened.

     

    Tested under a new library and a new user and the problem still persists??

  • léonie Level 10 Level 10
    expertise.photosformac
    Photos for Mac

    Tested under a new library and a new user and the problem still persists??

    Then reinstall Aperture. What version did you update from?

     

    It can be, that the download was incomplete and did not install correctly. Do you have any plug-ins installed, that may not be compatible with Aperture 3.4.5?

     

    BTW, are your original image files raw? Are your Aperture libraries on the system drive or on an external drive?

  • firstlaunch Level 3 Level 3

    You can try removing your Aperture.plist.

  • léonie Level 10 Level 10
    expertise.photosformac
    Photos for Mac

    Tested under a new library and a new user

    If Showglow Pix tested from a new user account, then it is unlikely that removing the user preferences will help - that is indicating a system wide problem - broken Aperture application, incompatible plugins, kernel extensions, helper applications, system trouble, hardware trouble.

  • Showglow Pix Level 1 Level 1

    thanks guys. I'm going to try re-installing.

  • Showglow Pix Level 1 Level 1

    no such luck.

     

    re-installed software, updated to 3.4.5 and still the brush adjustments don't work and straighten tool don't work.

     

    is it possibly something to do with an incombatiability between the new update and a plug-in?

  • léonie Level 10 Level 10
    expertise.photosformac
    Photos for Mac

    Test again in a different user account with a small test library. Does it still not work for a different user after reinstalling?

    And test in your regular account with a small test library.

     

     

     

    is it possibly something to do with an incombatiability between the new update and a plug-in?

     

    Which plug-ins are you using? Are they all compatible with Aperture 3.4 and Lion?

     

    Aperture 3.4 and later: Some third-party plug-ins are no longer compatible

  • Showglow Pix Level 1 Level 1

    I'm using VCO Film 01 & 02, Kubota Actions (used only in PS) & Nik Efex.

     

    I've tested in a new library and it still continues.

     

    The plug-ins by the way all work fine. It's solely any adjustment brushes, the straighten tool, crop tool and patch tool. Any color or exposure adjustments which I add work fine.

     

    It seems any adjustments which affect only a portion of the image or affect the images size dimensions are being prevented from working. Remembering that whenever I select one of these unusable adjustments it is accompanied by the "funk (beep)" apple sound for an error.

     

    Please help. I'm currently having to perform the above adjustments through Photoshop but it's such a time suck!

  • léonie Level 10 Level 10
    expertise.photosformac
    Photos for Mac
    . Remembering that whenever I select one of these unusable adjustments it is accompanied by the "funk (beep)" apple sound for an error.

     

    And do you still get the beeps when working from a different account ?

     

    Check your version of the Nik plug-in you are using.  And check your Arial fonts:

     

    Upgrade Dramas 3.4.5 - NIK Plugins