1 2 3 Previous Next 696 Replies Latest reply: Jul 1, 2014 8:36 AM by JimGr Branched to a new discussion.
derKlecks Level 1 Level 1 (0 points)

Hi there.

 

I recently bought a brandnew iMac 27" Haswell i7. I encountered problems with my Focusrite Scarlett 18i8 audio interface. These are buzzing, clicking and noise immediately or after 3 minutes or so. I tried everything, re-installed the driveres several times, nothing, really nothing worked.

 

Then I bought an RME Babyface audio interface - and guess what? It's the same problem. I also have a massive sound noise after some minutes or the recording channel in Garage Band drops completely.

 

What is wrong here? I already tried using a different power plug, tried all USB ports, turned off WiFi, HDD sleep mode, etc. Nothing worked.

 

Do you have an idea?

 

I appeciate your help,

Adrian.


iMac (27-inch, Late 2013), OS X Mavericks (10.9)
  • 1. Re: Massive problem with audio interface
    underground_dj Level 1 Level 1 (0 points)

    Could be an OS X Mavericks issue as I just upgraded from OS X Mountian Lion and have skipping/stuttering audio.

  • 2. Re: Massive problem with audio interface
    marcapasos Level 1 Level 1 (0 points)

    i have the same problem...

     

    new iMac 27 Haswell i7...

     

    - rme babyface drops, clicking

    - apogee duet 2 drops, clicking..

  • 3. Re: Massive problem with audio interface
    derKlecks Level 1 Level 1 (0 points)

    Let me guess - you have a Fusion Drive, too?

     

    I'm sure this has nothing to do with Mavericks, nor is a software failure. It also occurs under Mountian Lion.

    I am doing a test in some hours, to find out if the FusionDrive is the probkem.

  • 4. Re: Massive problem with audio interface
    underground_dj Level 1 Level 1 (0 points)

    I'm on a Macbook Air, so it's not just iMacs. I do not have a Fusion drive.     

  • 5. Re: Massive problem with audio interface
    marcapasos Level 1 Level 1 (0 points)

    i have the fusion drive, yes!

  • 6. Re: Massive problem with audio interface
    derKlecks Level 1 Level 1 (0 points)

    Ok, I got it now.

     

    Installed Mavericks on an external HDD and BOTH audio interfaces (RME and Focusrite) are completely working without distortion or dropouts!

     

    It is indeed the Fusion Drive causing these problems!

  • 7. Re: Massive problem with audio interface
    marcapasos Level 1 Level 1 (0 points)

    we should now disconnect the fusion drive? :D

  • 8. Re: Massive problem with audio interface
    derKlecks Level 1 Level 1 (0 points)

    Well, at least I'm going to have two installatons of Mavericks. One for daily work (FusionDrive) and one on an external USB 3.0 Stick for audio recording only.

     

    Of course that's not an optimal solution, but for me that will work.

  • 9. Re: Massive problem with audio interface
    cohenmatt Level 1 Level 1 (5 points)

    I have a FW Edirol FA-66 Audio Interface and so far I've only noticed audio stuttering when playing in QuicktimeX

     

    iTunes, Safari and system sounds are all fine but videos/audio from QuicktimeX causes the stuttering

     

    I do have an iMac 2012 w Fusion Drive

     

    This problem resolves if I use "internal speakers"

     

    havent done any audio capture, garage band or logic pro to test the fa-66 on mavericks in those circumstances

  • 10. Re: Massive problem with audio interface
    Musign Level 1 Level 1 (0 points)

    I have a Tascam US122-L which is indeed an older one but since Lion there's been a problem with getting it started. Now the problem is that i can't chose another soundcard in the system audio settings than the built in one on my iMac!

    Only in Logic, Guitar Pro and other programs in which i can alter the soundcard it really works fine...

    iTunes can't seem to do that so i'm convicted to playing my music and movies on the speakers of the iMac

  • 11. Re: Massive problem with audio interface
    Fleischhaus Level 1 Level 1 (0 points)

    Hi everyone,

     

    I have the exact same problem with a i5 Hasweel iMac late 2013 with a FusionDrive.

     

    With my Native Instruments RigKontrol 3 I have buzzing and crackling noise during playback AND I have a complete overdriven distortion ond the input channels after two or three minutes.

     

    Also I have the exact same problem with my Apogee Duet Firewire Interface (Thunderbolt to Firewire 800 adapter) inlcuding the problem, that the interface is complelty dropping out with a error showing up in the console that says something like

     

    kernel[0]: FireWire (OHCI) Lucent ID 5901 Error.

     

    Is there any solution for this problem right now?

  • 12. Re: Massive problem with audio interface
    actraiser75 Level 1 Level 1 (0 points)

    Hello, I have the same problem.

     

    Late iMac 2013 with Fusion Drive and latest Maverick plus  an external Audio Interface attached.  Playback of audio works only fine for a few seconds, sometimes a minute. Then I get high-pitched distortions which makes me fear that my monitor speakers get damaged.  The audio source does not matter - whether it be iTunes, Logic or even Youtube-Videos - you get those distortions after a short while of playback.

     

    There is a huge thread in this audio forum on that matter where people tend to think that the Fusion Drive is the source of the problem:

     

    http://www.gearslutz.com/board/music-computers/877537-potential-audio-problem-ne w-imacs.html

     

    To make it clear once again: the issue is that when you connect an external sound card/audio interface to the new iMac with a fusion drive, audio playback starts out clear and then after a short while totally degrades into static nothing.

     

    I will call Apple Care on Monday and ask for a solution. I will return my iMac if there is no fix for the problem since I bought this iMac for producing music but I can't at the moment. 

  • 13. Re: Massive problem with audio interface
    marcapasos Level 1 Level 1 (0 points)

    I have increased the buffer to 512 in Logic, since it runs without problems. I now use the Fireface UCX.

     

    Regards

     

    Alex

  • 14. Re: Massive problem with audio interface
    Toni Montana Level 1 Level 1 (0 points)

    same problem with my imac late 2012 27" 3.2ghz i5 and the motu ultrilite. up to now i have no solution for this problem. the worst i can't use them never before. since from the first day. i attempt  everything. from re-install to fresh install. resetting the nvram and pram. formatting the hd and make a fresh install from the operating system. using balanced audio cables and so on...but same problem all time. even my technological knowledge and know how which i have as electrical engineer couldn't help me. first i was lucky to have apple care in those situations. after get back the imac from the service provider i sadly decide nothing has changed. and they would told me it runs all fine. in meantime i testing my ni audio dj8 over usb. it's similar with the ultralite because the buzzing, clicking and noise is not so extrem as it is on ultralite. but it's here.

     

    the curios with my macbook pro and my old imac early 2008 it runs and works fine without problems. for next week i have fixed a new date by the service provider. but then with my intercace, monitors to simulate this error and i hope they find the reason. perhaps i can tell you some news or solutions next week. i'm relly curious about it.

     


     


     


         

1 2 3 Previous Next