Previous 1 2 3 4 Next 59 Replies Latest reply: Jun 1, 2008 12:20 PM by Djiwondee
plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
Installation of 10.5 went well and everything seems to be working well. Very quick too.
However, I have a horrible sleep issue going on here which happens every time.
When I put my mac to sleep the screen slowly fades to white in a most ugly pixilated way.
A black screen follows then sleep happens. On wakeup, there is more white pixilated behaviour then a black screen. Only a reboot will bring it back. I tried to repair permissions but disk utility just sits there on the barber shop progress bar and does nothing.
Any ideas what is going on here? Any fix? Thanks in advance.

imac G4, Mac OS X (10.4.10)
  • scb Level 5 Level 5 (5,380 points)
    Do you have a backup?
  • plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
    Yes. I have my main OS (10.4.10) on an external drive. It's safe.
  • scb Level 5 Level 5 (5,380 points)
    You might consider cloning back over, and reapplying the update. The other option is an Archive and Install of Leopard. First choice is easier, and less chance of "ripping" third party contextual menus, Pref Panes, and drivers, out.
  • plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
    Hi, this is a clean install of 10.5. No third party stuff at all. At this point i'm not going to touch my 10.4.10 as it works well as it is. I booted my 10.4 and sleep works as it should so that rules out hardware problems. pram reset didn't help. I finally got disk utilities to repair permissions...took ages though and found nothing to repair. Started is single user mode and checked everything there...no probs. Every thing is great(faster than 10.4) apart from this sleep problem.
    I'm wondering if anyone else is getting this weird sleep issue....
  • plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
    Are there any prefs I could trash to help fix this?
  • plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
    update: performed an archive and install over existing 10.5 installation......all went well.
    Sleep issue remains......console log reports
    Oct 27 13:27:23 Macintosh kernel[0]: System Sleep
    Oct 27 13:27:42 Macintosh kernel[0]: System Wake
    Oct 27 13:27:42 Macintosh kernel[0]: Wake event 0020
    seems ok but I only have a black screen on wake. Can't do anything, have to reboot.
    Any ideas anyone?
  • Robert Platt1 Level 1 Level 1 (15 points)
    My machine has trouble sleeping, it starts to enter sleep mode, but the fans keep running. It will not wake from sleep and I have to cycle the power.

    On my G5 quad the fans also run at full tilt if the processor peformance is set to hightest, switching to Automatic makes the fans run down.
  • Strawdog Level 1 Level 1 (0 points)
    Same problem. Unable to wake from sleep mode other than unplugging and replugging. Did the "permissions" verification etc without success. I also have a WD HD attached via USB.
  • Robert Platt1 Level 1 Level 1 (15 points)
    My problems seem to have been solved by a re-install of the ATI drivers for my X1900 G5 edition.
  • plasticbagirl Level 1 Level 1 (0 points)
    Good to hear this. I'm looking now for a driver for my nvidia geforce4 mx.
    Not having much luck though. Anyone know where I can find it?
  • skyle Level 1 Level 1 (0 points)
    I've got the same problem. I installed 10.5 on my 800MHz G4 iMac through target disk mode from another G4. When it goes to sleep the screen goes to blank or colorful stripes. Only hard restart will bring it back.
  • Mikey U. Level 1 Level 1 (0 points)
    Since upgrading, every time my machine wakes from sleep (I can wake it with the mouse) it will, once fully awake, disable whatever USB port my mouse is plugged into. It's an old RF wireless MS mouse that DID have random outages such as this on Tiger, but only after the machine had been on for several weeks (multiple sleeps/wakes) and while the mouse was plugged into the keyboard's USB slot. Now, however, it is always plugged directly into the tower's USB and happens every time it wakes up. The light on the receiver that is plugged in will remain on as if it receiving power but will not work. Once I unplug and plug back in the light will not turn on and no device will work in that port until I restart. Chalk that up as another wake-from-sleep-issue.

    "300+ New Features! 50 or so might not be intended but they're still new!"
  • Richard Boileau Level 1 Level 1 (5 points)
    Ati Radeon problems and solution...

    There is a missing extension in System/Library/Extensions/AppleNDRV(folder).

    For those who have Ati Radeon 9600 PC and Mac Edition (maybe for other card also), ATI ROM Xtender is missing in Leopard causing sleep and display problems. The AppleNDVR folder contain only two extensions (AtiDriver.bundle and ATIRuntimeDriver.bundle). You need ATI ROM Xtender from Tiger to have a correct display. Just put it in the folder and restart.

    I was ready to go back to Tiger when i found this. I did one Archive and Install and one clean Install on two different drives and had display and sleep problems. I'm very happy now with Leopard !
  • Karl Grandin Level 1 Level 1 (5 points)
    Thanks! This solved both my sleep problem and my graphical glitches!
Previous 1 2 3 4 Next