Skip navigation
This discussion is archived

Mail randomly does not connect

3227 Views 26 Replies Latest reply: Aug 26, 2008 10:11 AM by drtork RSS
1 2 Previous Next
mrerikcollins Level 1 Level 1 (0 points)
Currently Being Moderated
Jul 18, 2008 9:05 AM
Hello -

I am a new iPhone 3G user. When I first set up the phone, everything worked great including email. However, I have noticed that at least once a day, my mail will stop fetching to the phone...it will simply just not connect. This seems to happen at different times throughout the day. Turning the phone off and on will reset this, but I shouldn't have to do that every day!

I am starting to think that this is from turning 3g on then off (I turn it off to save battery and on to use data). Could this be the cause?

Any body else having an issue, please let me know! Thanks!

Message was edited by: mrerikcollins
Powerbook 15" G4, iPhone 3G, Mac OS X (10.5.3)
  • phonebird99 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 18, 2008 9:07 AM (in response to mrerikcollins)
    This is happening with me too. I have the old iPhone with the new iTunes and new iPhone software. I have had this happen in the past but not as an everyday experience.
    PC, Windows XP Pro
  • David L. Zwang Level 1 Level 1 (35 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 18, 2008 2:33 PM (in response to mrerikcollins)
    Same problem with my phones. I have an old one and a 3G. Both have 2.0 SW, and are set for 'Fetching' mail every 15 minutes. You can't even force it to get it by hitting the arrow in the lower left like you used to???

    This is a real pain bug...

    dave
    iPhone and iPhone 3G, Mac OS X (10.5.4)
  • phonebird99 Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 18, 2008 3:02 PM (in response to David L. Zwang)
    It's just gets "stuck in stupid." This has always happened with my iPhone....but not on a daily basis. It probably happens once every three to four weeks or so. I usually have to reset the phone when it does. Now, my mail fetching is getting "stuck in stupid" a few times a day. I have found turning it off/on has helped get it un-stuck rather than causing the problem. (I never, ever turn my phone off unless there is a problem.)
    PC, Windows XP Pro
  • curbside5000 Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Jul 18, 2008 5:10 PM (in response to phonebird99)
    Same problem here. Older phone, new software updates. Problem rarely occured prior to software update. Can only retrieve e-mail if I shut phone down and restart. VERY FRUSTRATING. Any one discover a fix?
    Dual 1.8GHz PowerPC G5, Mac OS X (10.5.4)
  • awejr Level 1 Level 1 (25 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 29, 2008 7:11 PM (in response to mrerikcollins)
    This has been happening daily to me. I bought one of the new 3G phones and it worked fine for three days and then it just started and sometimes I have to power off/reset the phone three or four times a day to get it to connect again.

    While not connecting to my email accounts, (One MobileMe, One Gmail and two POP accounts) it continues to operate just fine in every other way incluyding browsing the web, the maps function, etc.

    I can't find a pattern to the stoppage.

    I'm happy to talk this through some more if anyone has any ideas.
    MacBook Pro 15", Mac OS X (10.5.2), iPhone 3G
  • GregGrant Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 26, 2008 10:59 AM (in response to mrerikcollins)
    Happening to quite a few users of both the original iPhone and the 3G version.

    Anyone else see/hear that the restore method actually works?

    <Edited by Moderator>
    MacBook Pro, Mac OS X (10.5.4)
  • Alan Somers Level 6 Level 6 (9,345 points)
    Currently Being Moderated
    Jul 31, 2008 10:45 AM (in response to mrerikcollins)
    I'm having the same problem, and mine came with the newer firmware. It is quite annoying. I may have to try the restore trick myself, although I have doubts that it will work.
    15" MacBook Pro, Core Duo, 2.0 GHz, Mac OS X (10.5.4), 2 GB RAM, 100 GB 5400 RPM HD
  • awejr Level 1 Level 1 (25 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 6, 2008 2:47 PM (in response to Alan Somers)
    I have "restored" my iPhone to the newer firmware and then today updated the software. So far, after several hours, it is connecting on its own regularly and operating perfectly. Time will tell of course.
    MacBook Pro 15", Mac OS X (10.5.2)
  • awejr Level 1 Level 1 (25 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 11, 2008 8:06 AM (in response to awejr)
    Update:
    The phone is back to its old tricks and I am having to restart it again daily to get it to connect and get my email. Restoration may have helped, (restarting daily instead of almost hourly) but it hasn't solved the problem.
    MacBook Pro 15", Mac OS X (10.5.2)
  • CoachArmstrong Calculating status...
    Currently Being Moderated
    Aug 11, 2008 3:35 PM (in response to mrerikcollins)
    The previous is another work-around.

    If you check this thread out you'll see that MANY people are having the same issue.
    http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1603761&tstart=0
    iMac 2.8Ghz 24", Mac OS X (10.5.1), 16gb 3G iPhone
  • CoachArmstrong Level 1 Level 1 (0 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 14, 2008 9:53 AM (in response to CoachArmstrong)
    A quick *"Forced Quit" of mail* app is a faster way than a full power down.

    +how to do it:+
    While in mail, hold down the HOME button (the concave button at the bottom of iPhone).
    It will do a forced quit of the mail app and your iphone should go out and search mail (albeit only once) like when you do a full power down.

    Not perfect or even acceptable, but still a faster workaround than powering the whole iphone down.

    APPLE PLEASE FIX IT BEFORE YOU LOSE ALL THE MOMENTUM YOU'VE GAINED WITH iPODS & iPHONES.
    iMac 2.8Ghz 24", Mac OS X (10.5.4), iPhone 3G 16gb , 2G 16gb & 2G 8gb
  • drsailer Level 4 Level 4 (1,430 points)
    Currently Being Moderated
    Aug 14, 2008 10:04 AM (in response to CoachArmstrong)
    I have the first iPhone running the new software, and have seen this happen a number of times. I think I have an idea why it happens, at least on my and my wife's phones. When you are on the edge network you can't make a call, and vice versa. If I am on a call when the email program is supposed to do its fetch check, it will fail, and will not start again. When I am on my home or work wi-fi, I never have this problem, as the phone can do wi-fi and calls simultaneously.

    Now people with 3G iphones: when this happens, are you using 3G or edge? I'm curious if our situation might me the case for others also.

    FWIW, I set my fetch interval to 1 hr rather than a short time period, and I haven't had any problems in over 2 weeks. When I had it set for 30 or 15 min it would happen every few days. I have a feeling that setting fetch to manual would eliminate it completely
    MBP 2.2, Mac OS X (10.5.2), iMac 2.0 iBook G4 1.33
1 2 Previous Next

Actions

More Like This

  • Retrieving data ...

Bookmarked By (0)

Legend

  • This solved my question - 10 points
  • This helped me - 5 points
This site contains user submitted content, comments and opinions and is for informational purposes only. Apple disclaims any and all liability for the acts, omissions and conduct of any third parties in connection with or related to your use of the site. All postings and use of the content on this site are subject to the Apple Support Communities Terms of Use.