Dwa różne konta Apple ID na jednym urządzeniu
Witajcie
Jestem w posiadaniu pierwszego w życiu Iphone (13 Pro Max) i mam pierwszy problem.
Przy pierwszym uruchomieniu trzeba było podać adres mailowy aby utworzyć Apple ID podałem adres z gmaila i konto zostało utworzone. Podczas przeglądania ustawień w zakładce "kontakty" włączyłem opcję "konto" i tam utworzyłem kolejne Apple ID ale na stronie icloud. Tym sposobem na jednym urządzeniu w różnych miejscach mam różne Apple ID. Co gorsze ten adres z iclouda jest widoczny również w zakładce "mail", "kalendarz", "notatki". To nie koniec problemu gdy chciałem wprowadzić w tych zakładkach ten sam adres mailowy który jest przypisany do głównego Apple ID (czyli ten z gmaila) który utworzyłem przy pierwszym włączeniu urządzenia, Pojawia się komunikat że ten adres jest niedostępny, gdzieś w którymś miejscu pojawiał się również komunikat że adres jest używany w innym miejscu (jak imessage i facetime).
Kolejny problem który do tego dołożyłem jest taki że w zakładce "kontakty", "mail", "kalendarz", "notatki" dodałem jeszcze inny adres mailowy i ten adres stał się adresem głównym w tych miejscach a ten z iclouda jako drugi taki jakby alternatywny)
Próbowałem to zmienić przez stronę po zalogowaniu na swoje konto ale nie jest to możliwe.
Reasumując na jednym urządzeniu mam w różnych miejscach wprowadzone różne Apple ID.
Wiem niestety bardzo namieszałem przez nieznajomość tego urządzenia i jego systemu.
Pytanie do bardziej doświadczonych
- Czy można to jakoś usunąć czy zmienić z poziomu urządzenia czy przez stronę?
- Czy w tych różnych miejscach nie powinno być przypisanego jednego konta Apple ID czy może przeciwnie to normalne że są różne?
- Czy konieczne jest przywrócenie ustawień fabrycznych i zacząć wszystko od nowa?
Dodam tylko że urządzenie obecnie jest używane bez karty sim w ramach testów i zapoznania się z nim (służy tylko jako aparat a z internetem łącze się tylko przez Wi-Fi)
Dziękuję bardzo za ewentualne wskazówki
Pozdrawiam