Dwa różne konta Apple ID na jednym urządzeniu

Witajcie

Jestem w posiadaniu pierwszego w życiu Iphone (13 Pro Max) i mam pierwszy problem.

Przy pierwszym uruchomieniu trzeba było podać adres mailowy aby utworzyć Apple ID podałem adres z gmaila i konto zostało utworzone. Podczas przeglądania ustawień w zakładce "kontakty" włączyłem opcję "konto" i tam utworzyłem kolejne Apple ID ale na stronie icloud. Tym sposobem na jednym urządzeniu w różnych miejscach mam różne Apple ID. Co gorsze ten adres z iclouda jest widoczny również w zakładce "mail", "kalendarz", "notatki". To nie koniec problemu gdy chciałem wprowadzić w tych zakładkach ten sam adres mailowy który jest przypisany do głównego Apple ID (czyli ten z gmaila) który utworzyłem przy pierwszym włączeniu urządzenia, Pojawia się komunikat że ten adres jest niedostępny, gdzieś w którymś miejscu pojawiał się również komunikat że adres jest używany w innym miejscu (jak imessage i facetime).

Kolejny problem który do tego dołożyłem jest taki że w zakładce "kontakty", "mail", "kalendarz", "notatki" dodałem jeszcze inny adres mailowy i ten adres stał się adresem głównym w tych miejscach a ten z iclouda jako drugi taki jakby alternatywny)

Próbowałem to zmienić przez stronę po zalogowaniu na swoje konto ale nie jest to możliwe.

Reasumując na jednym urządzeniu mam w różnych miejscach wprowadzone różne Apple ID.

Wiem niestety bardzo namieszałem przez nieznajomość tego urządzenia i jego systemu.

Pytanie do bardziej doświadczonych

1. Czy można to jakoś usunąć czy zmienić z poziomu urządzenia czy przez stronę?
  2. Czy w tych różnych miejscach nie powinno być przypisanego jednego konta Apple ID czy może przeciwnie to normalne że są różne?
  3. Czy konieczne jest przywrócenie ustawień fabrycznych i zacząć wszystko od nowa?

Dodam tylko że urządzenie obecnie jest używane bez karty sim w ramach testów i zapoznania się z nim (służy tylko jako aparat a z internetem łącze się tylko przez Wi-Fi)

Dziękuję bardzo za ewentualne wskazówki

Pozdrawiam

Posted on Jun 16, 2022 4:16 PM

Reply

Similar questions

5 replies

Jun 17, 2022 1:00 PM in response to sitark26

Podczas wylogowywania się w celu zmiany na nowy identyfikator może wystąpić pewna utrata danych, ale możesz ją zminimalizować. Jeśli synchronizujesz zdjęcia z iCloud, upewnij się, że Optymalizacja jest wyłączona w Ustawieniach/Twoje imię/iCloud/Zdjęcia . Następnie upewnij się, że na urządzeniu znajdują się zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Podczas wylogowywania się z iCloud, jeśli zostaniesz zapytany, czy chcesz zachować dane, wybierz tak. Rozmowy dotyczące wiadomości zostaną utracone, jeśli będą adresowane do identyfikatora. W poniższym artykule znajdziesz informacje o innych miejscach, w których stary identyfikator powinien zostać usunięty. Zobacz odpowiedź Winstona Churchilla w poniższej dyskusji. Jeśli to możliwe, skonfiguruj też Chmurę rodzinną między identyfikatorami, aby zachować dostęp do swoich aplikacji/zakupów.

How to switch Apple IDs on your iPhone or iPad.      

How to transfer all files from one iCloud account to another.       

What to do after you change your Apple ID or password - Apple Support.      

Family Sharing.         

Family Sharing - Set up.        

Jun 18, 2022 4:23 AM in response to Eric Root

Udało się. Pomogło wylogowanie.

Mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość aby ręcznie z telefonu z androidem przenieść kontakty, wiadomości SMS i ewentualnie wiadomości z Whatsapp?

Na Iphone pierwsza konfiguracja została zrobiona i wtedy nie zrobiłem przeniesienia a tam jest taka opcja.

Czy można to teraz zrobić bez konieczności przywracania ustawień fabrycznych w Iphone?

Dziękuję za pomoc

This thread has been closed by the system or the community team. You may vote for any posts you find helpful, or search the Community for additional answers.

Dwa różne konta Apple ID na jednym urządzeniu

Welcome to Apple Support Community
A forum where Apple customers help each other with their products. Get started with your Apple Account.