Looks like no one’s replied in a while. To start the conversation again, simply ask a new question.

Question:

Question: Airplay issue with El Capitan

Having a reliability issue while using airplay with el capitan to apple tv 3! it will either work after a long delay (and not turn off) or won't work at all. My iPhone 6S iOS 9.0.2 works fine with airplay and my home network is not an issue. Anyone else have this issue?

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014), OS X Yosemite (10.10.2)

Posted on Sep 30, 2015 1:55 PM

Reply
Question marked as Apple recommended
Answer:
Answer:

Had the same problem.

Solved it by changing my firewall preferences.

Chris

Posted on Oct 10, 2015 12:30 AM

Question marked as Helpful

Oct 11, 2015 9:39 AM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

Same problem here. Macbook 13" mid 2014 and ATV 3 Gen. My iPhone 6 works fine with it, buy when I try mirroring my macbook it show tremendous lag, and is impossible to mirror a movie from my mac. Everything is up to date, I tried resetting everything, and my firewall is turned off. I have no idea what else to do, I use this constantly. Please Help

Oct 11, 2015 9:39 AM

Question marked as Helpful

Oct 1, 2015 1:31 PM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

I have a similar issue with my MacBook Air (13-inch, Mid 2013) on El Capitan. I can connect to my Apple TV 3 (I copy the screen) but it's still not usable: slow framerate and the sound is "cut". I tried the old tips (disconnect the bluetooth for example) but nothing fix the problem.

Does Apple try their features?


PS: The AirPlay works fine with my iPhone 5s and my iPad Mini 2 Retina (both on iOS 9.0.2).

Oct 1, 2015 1:31 PM

Question marked as Helpful

Oct 6, 2015 9:16 PM in response to Athius33 In response to Athius33

Yes same here. I have an AirPlay icon available but do not have the an Airplay option to choose in order to connect to my ATV 2.


This never happened before I upgraded to El Capitan. My iPhone 6 works well with Airplay and I have ensured that all all units are on the same Wi-Fi network...


Any advice on how to fix this?

Oct 6, 2015 9:16 PM

Question marked as Helpful

Oct 9, 2015 9:53 AM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

I too can't connect my iMac desk top to the Airplay. Everything is up to date as far as updates are concerned. When I go to "System Preferences/displays." At the bottom of the window under the iMac graphic where it says, "AirPlay Display:" The only option I have is "off". Can't get any thing else. In the top ribbon the Square icon with the down pointer under it is not showing. I get it to mirror with my iPad fine; so I know the Apple TV is working (yes, it says its software is up to date)

Oct 9, 2015 9:53 AM

Question marked as Helpful

Oct 12, 2015 1:09 PM in response to jbarrail In response to jbarrail

I am having the same issue. I just updated my computer to El Capitan, and now my airplay won't work. I have updated iTunes and the ATV. I checked my firewall and it is off. I turned it on and put on the recommended settings, turned it back off, restarted the ATV and my computer and none of the changes matter. It will not give me the option in the display settings to turn airplay on. It just says off and has no option to say yes. I don't know what else to try......

Oct 12, 2015 1:09 PM

Question marked as Helpful

Nov 22, 2015 2:53 AM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

Found a solution that worked for me. I have a late 2012 rMBP running airplay on an ATV3. After upgrading to El Capitan airplay video became laggy and my fans would run hard. I open activity monitor to see that two processes were taking up 200% of CPU. The main culprit was XPEncoder (app 150%) and Airplay XPC helper (app 50%). If I close both of these processes one right after the other, airplay turns off. If I then restart it, everything is fixed. When you restart your computer the problem returns and you have to repeat the procedure, so it isn't a longterm fix, but at least I can watch videos on my projector again until apple sorts this out.

Hope this helps some people.


Nov 22, 2015 2:53 AM

Question marked as Helpful

Oct 13, 2015 8:01 PM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

Similar issue. Early 2011 13" MBP, 2.3 ghz I5, 8GB, 256GB SSD,

No firewall, AT2 is up to date.

Airplay connects same way it worked with Mavericks and Yosemite.

After playing fine for 2-3 minutes, the audio stays good, but the video has bad frame rate,

(it is more like a collection of still images) and is 10+ seconds behind the audio.


after running this way for 20-30 minutes, it clears up to run flawlessly for a minute or two.

Then reverts back to the delayed, spotty, video with OK audio.

It shows constantly perfect on MBP screen which is being mirrored.


Same content connects and runs fine from similar capability Mini. (running Mavericks)

Oct 13, 2015 8:01 PM

There’s more to the conversation

Read all replies
Question marked as Helpful

Oct 1, 2015 1:31 PM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

I have a similar issue with my MacBook Air (13-inch, Mid 2013) on El Capitan. I can connect to my Apple TV 3 (I copy the screen) but it's still not usable: slow framerate and the sound is "cut". I tried the old tips (disconnect the bluetooth for example) but nothing fix the problem.

Does Apple try their features?


PS: The AirPlay works fine with my iPhone 5s and my iPad Mini 2 Retina (both on iOS 9.0.2).

Oct 1, 2015 1:31 PM

Reply Helpful (49)
Question marked as Helpful

Oct 6, 2015 9:16 PM in response to Athius33 In response to Athius33

Yes same here. I have an AirPlay icon available but do not have the an Airplay option to choose in order to connect to my ATV 2.


This never happened before I upgraded to El Capitan. My iPhone 6 works well with Airplay and I have ensured that all all units are on the same Wi-Fi network...


Any advice on how to fix this?

Oct 6, 2015 9:16 PM

Reply Helpful (45)
Question marked as Helpful

Oct 9, 2015 9:53 AM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

I too can't connect my iMac desk top to the Airplay. Everything is up to date as far as updates are concerned. When I go to "System Preferences/displays." At the bottom of the window under the iMac graphic where it says, "AirPlay Display:" The only option I have is "off". Can't get any thing else. In the top ribbon the Square icon with the down pointer under it is not showing. I get it to mirror with my iPad fine; so I know the Apple TV is working (yes, it says its software is up to date)

Oct 9, 2015 9:53 AM

Reply Helpful (28)
Question marked as Helpful

Oct 11, 2015 9:39 AM in response to Mikemk100 In response to Mikemk100

Same problem here. Macbook 13" mid 2014 and ATV 3 Gen. My iPhone 6 works fine with it, buy when I try mirroring my macbook it show tremendous lag, and is impossible to mirror a movie from my mac. Everything is up to date, I tried resetting everything, and my firewall is turned off. I have no idea what else to do, I use this constantly. Please Help

Oct 11, 2015 9:39 AM

Reply Helpful (74)
Question marked as Helpful

Oct 12, 2015 1:09 PM in response to jbarrail In response to jbarrail

I am having the same issue. I just updated my computer to El Capitan, and now my airplay won't work. I have updated iTunes and the ATV. I checked my firewall and it is off. I turned it on and put on the recommended settings, turned it back off, restarted the ATV and my computer and none of the changes matter. It will not give me the option in the display settings to turn airplay on. It just says off and has no option to say yes. I don't know what else to try......

Oct 12, 2015 1:09 PM

Reply Helpful (21)
User profile for user: Mikemk100

Question: Airplay issue with El Capitan

Welcome to Apple Support Community
  • A forum where Apple customers help each other with their products. Learn more.
  • Sign up with your Apple ID to get started.